x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccinati copiii!

Vaccinati copiii!

13 Sep 2004   •   00:00

Vaccinarea copiilor este unul dintre cele mai importante mijloace de prevenire a bolilor infectioase si virale. De aceea, copiii dumneavoastra trebuie sa efectueze vaccinurile care se administreaza la scoala.

STELUTA INDREI

Vaccinul va protejeaza copilul si reduce riscul epidemiilor care se declanseaza frecvent in colectivitatile scolare. Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 3.000.000 de copii sunt salvati in fiecare an datorita vaccinarii, din care 1.000.000 numai gratie vaccinarii contra rujeolei.

CALENDARUL VACCINARILOR. "O data cu inceperea noului an scolar, in perioada sfarsitului lunii septembrie si inceputului lunii octombrie, la copiii de clasa I se administreaza vaccinurile antidifterotetanic (DT) si antirujeolic. In noiembrie se efectueaza vaccinul antipoliomielitic la scolarii de clasa a III-a, iar apoi urmeaza vaccinul impotriva hepatitei B, care se face elevilor de clasa a XII-a", avertizeaza dr. Laurentia Velea, seful Departamentului de Epidemiologie a Bolilor Transmisibile, care se ocupa cu distribuirea vaccinurilor in scoli, din cadrul Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB). Vaccinurile sunt efectuate de medicii scolari. "Exista cate un medic scolar repartizat la mai multe scoli, iar acolo unde nu este medic scolar se desemneaza un medic de familie pentru administrarea vaccinurilor. Dar, in general, exista medici scolari care acopera toate scolile", spune dr. Laurentia Velea.

Vaccinul antirujeolic si DT de la clasa I, precum si cel antihepatic de la clasa a XII-a se administreaza pe cale intramusculara in zona umarului, pe cand vaccinul antipoliomielitic de la clasa a III-a se administreaza pe cale orala.

RECOMANDARI. Vaccinurile mentionate sunt recomandate de specialisti. Ele nu sunt obligatorii, dar daca in urma nevaccinarii copilul se imbolnaveste de una din bolile respective, singura vina este a parintilor care au refuzat imunizarea. "Vaccinurile acestea sunt de 50 de ani in programul national de imunizare si pot sa va spun ca nu dau reactii adverse decat in cazuri rarisime. Este vorba despre vaccinuri asigurate si distribuite gratuit de Ministerul Sana-tatii", afirma dr. Laurentia Velea. Asadar, parintii trebuie sa aiba in vedere faptul ca vaccinurile efectuate copiilor la scoala nu fac decat sa ii protejeze, nicidecum sa le afecteze sanatatea. Frica nejustificata a parintilor nu trebuie sa impiedice vaccinarea contra unor boli atat de grave cum sunt difteria, tetanosul, rujeola, poliomielita sau hepatita B. De asemenea, este important de retinut ca scoala este un mediu extrem de propice pentru contractarea bolilor transmisibile.

ANTIGRIPA SI ANTITUBERCULOZA

Vaccinul impotriva gripei nu face parte din calendarul Ministerului Sanatatii, dar parintii care doresc sa-si protejeze suplimentar copiii pot sa se adreseze medicului de familie pentru administrarea acestuia. Vaccinul antigripal este recomandat tuturor copiilor, dar mai ales celor sensibili si care sufera de anumite boli cronice precum diabetul, afectiunile cardiace sau respiratorii s.a. Efectuat in regiunea umarului, vaccinul antigripal trebuie repetat in fiecare an, pentru ca tulpinile virusurilor se schimba in permanenta, iar imunizarea trebuie reactualizata. Potrivit medicului Laurentia Velea, vaccinul antituberculoza se administreaza numai copiilor care s-au aflat in contact cu un focar de infectie. Unii copii expusi riscurilor de tuberculoza trebuie sa se supuna si altor examene medicale in afara de vaccin, cum ar fi radiografia pulmonara.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vaccinul