x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccinul, între aplauze şi reproşuri.

Vaccinul, între aplauze şi reproşuri.

de Florin Condurateanu    |    20 Iun 2011   •   21:00
Vaccinul, între aplauze şi reproşuri.

Lumea e construita sa nu uite de sfada, asa ca bolboroseste omenirea in contraziceri si, probabil, daca nu ar exista pareri pro si contra ideile nici nu ar progresa. Mersul inainte se naste din "concubinajul" dintre minus si plus, din iubirea dintre contrarii chiar daca, de fapt, ele ar fi banuite de divort. Asa ca un capitol important cum este cel al vaccinului nu putea sa scape de ping-pong-ul laudelor, dar si al reprosurilor.

Exista o serie de specialisti, multi dintre ei naturisti, care sustin sus si tare ca vaccinarea nu este necesara, nu este utila, ba, din contra, este chiar nociva. Pe buna dreptate, li se pune in fata acestor contesta­tari o realitate evidenta. De exemplu, prin vaccinare nu se mai aude nimic de acele infricosa­toare epidemii de poliomielita care omorau copiii sau ii lasau cu grave invaliditati, unii abia putand schita cativa pasi. Astazi, imbolnavirile de poliomielita practic au disparut. Si un alt exemplu la indemana este cel al raspanditelor he­patite cu virusurile B si C. Stiinta a descoperit vaccinul impotriva virusului B si inspirata a fost masura luata in anul 1994 de a fi vaccinati toti nou-nascutii din Romania. De atunci, incidenta infectarii cu virusul B a scazut in Romania de la 12% chiar la 5%. Din pacate, nu acelasi efect spectaculos in reducerea numarului de pacienti se intampla si in cazul virusului hepatitic C, fiindca stiinta mondiala nu a gasit ac de cojocul acestui virus. Asadar, vaccinul nu a fost realizat inca.

Contestatarii sustin ca nu vaccinarea a facut sa dispara o categorie de boli, ci maladiile parcurg cicluri de maximum si minimum si pasamite imputinarea unora este o consecinta a refluxului din evolutia pe termen lung a unor boli. Cu alte cuvinte, vaccinurile sunt puse iarasi de acesti opozanti in banca acuzatilor. Se zice cum ca mileniul in care am intrat va fi perioada de razboi total cu virusurile, si anume pericolul se naste din faptul ca virusurile s-au smecherit, imbraca masti neasteptate si deruteaza antidoturile, dublat de faptul ca virusurile isi largesc frontul de atac, afectand si alte organe mai putin mentionate in ultimul timp. Ba mai mult, parsivenia virusurilor actuale este ca nu mai apar in conditii consacrate, in anumite perioade ale anului, ci ne iau cu asalt sanatatea, fara pauza, mai tot timpul.

Virusul varicelo-zosterian
Si fiinca a venit vorba despre viclenia virusu­rilor, iata un exemplu pe care oamenii obisnuiti nu-l stiau: virusul varicelei, adica al varsatului de vant, ce acum poarta denumirea de virus varicelo-zosterian. Si vom vedea de ce s-a complicat numele lui. Pana nu demult, acest virus aparea la trecerea de la iarna la primavara. Dar in zilele noastre el isi face de cap, asaltand oamenii oricand de-a lungul anului.

Si acum sa amintim de ce i s-a pus si denumirea de virusul zosterian. Daca nu este vaccinat subiectul, el face varicela. Incubatia este de doua-trei saptamani si apoi apar trei episoade. Petele rosii trec in vezicule, adica in basicute, ele devin pustule, adica se umplu cu lichid, si febra creste la 38-39 grade Celsius. Eruptia obliga bolnavul de varicela sa se scarpine, si micorbii de sub unghii provoaca leziuni si puroi. Pielea se suprainfecteaza si raman cicatrice. Daca petele si veziculele nu se suprainfecteaza, eruptia nu lasa semne care nu mai dispar niciodata. Ca sa nu se scarpine, bolnavul de varicela trebuie dat cu alcool mentolat si talc mentolat.

Si acum e acum: virusul de varicela nu mai paraseste organismul si daca surprinde un moment de scadere a imunitatii omului, acest virus de varicela provoaca o alta boala, respectiv zona zoster. Ea se vindeca, dar durerea dupa episodul de zona zoster dureaza mult, chiar si sase luni. In varicela se adminis­treaza medicamente noi, de o suta de ori mai eficiente. Si in zona zoster exista medicamente ce stapanesc durerea, dar au si efecte secundare, printre care ameteli. Trebuie facut vaccinul pentru copii impotriva variolei. Daca vaccinam copilul ii asiguram o protectie fata de varstnicii cu care se afla in contact. In plina varicela, copilul tuseste si imprastie microbi catre bunici. Vaccinul antivaricela nu este obligatoriu, dar e bine sa fie facut. Copilul de 5-7 ani si adultul care n-au facut varicela este bine sa se vaccineze, fiindca omul matur face forme mai dure insotite de complicatii, cele mai temute fiind pneumoniile.

Bolile infectioase sau cum le numeste poporul bolile copilariei intra intr-un program OMS pana in 2015 privind vaccinarile copiilor. Bolile din aceasta clasa sunt rujeola (pojarul), varicela (varsatul de vant), scarlatina, rubeola (pojarelul), oreionul, tusea convulsiva (tusea magareasca), poliomielita, variola (buboiu ne­gru). Bolile eruptive, adica cu eruptie si pe piele, sunt rujeola, rubeola, varicela si scarlatina.

Pojarul
Sa vedem una dintre acestea cum se prezinta, sa lamurim rujeola (pojarul) pentru a intelege importanta vaccinarii. Explica profesorul doctor Monica Luminos de la Institutul de Boli Infec­tioase "Matei Bals".

Ultima epidemie a fost in 2003-2004, primele cazuri venind prin filiera Turcia. Receptivi la boala sunt cei nevaccinati si care n-au facut boala. La noi, vaccinul este obligatoriu la varsta de un an. Nu e o boala usoara, si majoritatea for­melor de la copiii sub un an sunt severe. Compli­catiile au drept campioana a gravitatii encefalita sclerozanta subacuta care este nevindecabila si distruge substanta creierului si a nervilor. Virusul de rujeola (pojar) este usor transmisibil prin tuse, stranut, picaturi de secretie, dar cei vaccinati sunt aparati. De la contactul cu virusul pana la aparitia eruptiei pe piele trec 10-11 zile. Apar febra mare 39-40 de grade Celsius, tusea, curgerea nasului, lacrimarea ochilor, fata seamana cu cea a unui copil care plange. Copiii sub un an pot face convulsii. Febra, tusea, ochii lacrimosi dureaza trei-patru zile si apoi apare eruptia. In prima zi apar pete mici, rosii pe fata si pe gat. A doua zi, pete apar si pe torace, iar a treia zi, pe picioare. Eruptia s-a generalizat. Sapte-zece zile pielea se pigmenteaza, este ca o piele maronie, apar mici scuame precum matreata.

Tratament
Virusul ru­jeolei (pojar) n-are tratament, dar are un vaccin. Medicamen­tele vizeaza doar simptomele bolii. Se dau medicamente pentru a combate febra, pentru linistirea agitatiei, pentru prevenirea complicatiilor si antibiotice doar daca apar complicatii.

Vaccinarea la varsta de un an e obligatorie. Se administreaza doze de rapel la patru-sase ani si apoi la 13-14 ani. Boala facuta lasa imunitate pentru toata viata. Vaccinul produce imunitate o perioada limitata, de aceea se fac doua doze de vaccin, tocmai pentru a tine treaz sistemul imunitar.

Orice eruptie trebuie vazuta de medic. Copilul trebuie izolat cel mai bine atunci cand apare febra, dar se poate si la ivirea eruptiei.

In perioada convalescentei apar complicatiile, mai ales la plamani. Complicatiile in faza acuta au un leac, antibioticele. Iar leacul in encefalita este cortizonul. Pentru encefalita sclerozanta nu s-a descoperit vreun tratament.

×
Subiecte în articol: vaccin varicela pojar rujeola