x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vai de plămânul fumătorului!

Vai de plămânul fumătorului!

de Florin Condurateanu    |    16 Dec 2011   •   21:00
Vai de plămânul fumătorului!

Bolnavul oboseste repede. Oboseala lui e greu de suportat la efort. El oboseste atat de tare incat nu mai rezista nici la eforturi medii, cum ar fi urcatul scarilor, mersul la piata cu o sacosa. Sunt actiuni banale pe care nu este in stare sa le mai faca. Peste aceasta neputinta la efort se suprapun tusea si expectoratia. Medi­cina denumeste aceasta boala de plamani BPOC, adica bronhopneumopatie cronica obstructiva. Cei care zic doar bronsita cronica obstructiva gresesc fiindca boala e mult mai complexa. BPOC include si enfizemul pulmonar. Explica profesorul doctor Paul Stoicescu, membru al Academiei de Stiinte Medicale.

BPOC este o boala cronica. Ea progreseaza lent si reduce drastic capacitatea de respiratie. Aproximativ 85% dintre bolnavii de BPOC sunt fumatori. Zic unii pagubos: 'Ce rost mai are sa ma las de fumat dupa 40 de ani de tras din tigara. E mult prea tarziu'. Gresit! In orice moment lasarea de fumat este salutara, mai ales in boala BPOC. Fiindca atunci cand renunti la tigara nu se mai deterioreaza in continuare capacitatea respiratorie. In BPOC intreruperea fumatului nu aduce inapoi capacitatea de respiratie. Ce e pierdut e pierdut! Dar cel putin capacitatea de respiratie nu se mai micsoreaza in continuare. Fenomenul de tuse si expectoratie apare ca urmare a bronsitei croni­ce obstructive cu deteriorarea bronhiilor. Obo­seala provine din componenta de enfizem pulmonar a bolii.

BPOC afecteaza atat bronhiile, cat si plamanul. In BPOC se ingusteaza bronhiile atat din cauze locale, cat si din cauze pulmonare. Enfizemul inseamna spargerea si unirea paguboasa a acelor saculeti numiti alveole. In alveole se face schimbul de oxigen intre aerul respirat si sangele golit de oxigen in tesuturile corpului. Acesti numerosi saculeti din plaman, care seamana cu un burete, asigura o mare suprafata de schimb intre aer si sange. In enfizem se sparg aceste alveole si se unesc in niste gauri mari. In acest fel suprafata de schimb intre sangele saracit in oxigen si aer se micsoreaza drastic. Astfe, se reduce capacitatea de respiratie a bolnavului de BPOC.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei