x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vederea la vărsta a treia

Vederea la vărsta a treia

09 Oct 2007   •   00:00

O mare parte dintre persoanele care au trecut de 60 de ani acuză tulburări de vedere. De cele mai multe ori, cauza o reprezintă o afecţiune puţin cunoscută, numită degenerescenţă maculară.

O mare parte dintre persoanele care au trecut de 60 de ani acuză tulburări de vedere. De cele mai multe ori, cauza o reprezintă o afecţiune puţin cunoscută, numită degenerescenţă maculară. "Este vorba despre o degenerare a celulelor fotomotorii (care percep lumina), care se află exact in zona centrală a retinei (maculă). Este o boală progresivă, iar primele simptome pot să apară chiar şi mai devreme de 60 de ani", precizează dr Mircea Cristian Moraru, medic primar oftalmolog. Degenerescenţa maculară afectează zona responsabilă cu vederea clară, iar pacientul, atunci cănd citeşte, incepe să perceapă liniile uşor curbe, intrerupte, frănte. "Partea oarecum bună in ceea ce priveşte această afecţiune este că omul nu orbeşte, dar vederea lui clară este profund afectată. Iar in fazele avansate, chiar dacă pacientul percepe lumina bine şi vede prin lateral, partea centrală este pentru el doar o pată neagră", explică specialistul nostru.

Cauze necunoscute

Din păcate, cauzele apariţiei degenerescenţei maculare nu sunt cunoscute incă. "Se fac de căţiva ani tot felul de cercetări pentru a descoperi ce anume duce la degenerarea maculei şi de ce, o dată cu vărsta, incepe să se deterioreze tocmai zona centrală, care este cea mai fină zonă a ochiului", arată dr Moraru. Singurul lucru cert este că aproximativ 25% din populaţia peste 60-70 de ani suferă de slăbirea vederii.

Există două tipuri de degenerescenţă maculară: uscată (atrofică) şi umedă (exudativă). Degenerescenţa maculară uscată este cea mai frecventă formă a afecţiunii, evoluează lent şi de cele mai multe ori nu produce pierderi severe de vedere. Insă vederea centrală devine treptat mai slabă sau din ce in ce mai inceţoşată. Persoanele cu degenerescenţă maculară uscată pot beneficia de tratament chirurgical: "La ora actuală se incearcă prelevarea de ţesut din retina sănătoasă şi aplicarea acestuia pe retina afectată. Rezultatele nu sunt spectaculoase, insă in urma intervenţiei, afecţiunea evoluează mai lent", spune specialistul nostru.

Cea de-a doua formă, degenerescenţa maculară umedă, poate să producă leziuni permanente ale maculei in căteva luni sau chiar săptămăni. Este cauzată de apariţia unor vase de sănge care afectează vederea. Acestea se pot cauteriza cu laserul sau se aplică anumite substanţe care impiedică inmulţirea acestor mici vase.

RISC. Sunt expuse riscului de a suferi de degenerescenţă maculară persoanele care fumează, care au o dietă bogată in grăsimi şi săracă in zinc, betacaroten, care au fost operate recent de cataractă. De asemenea, riscul de a suferi de această afecţiune este crescut dacă in familie există antecedente de degenerescenţă maculară.

MEDICAMENTE. Persoanele care prezintă primele simptome de vedere slabă trebuie să se prezinte la doctor. Deoarece medicul oftalmolog investighează fundul de ochi şi observă dacă este vorba despre degenerescenţă maculară sau despre altă afecţiune. In cazul in care medicul depistează primele simptome ale degenerării maculei, el va prescrie o serie de medicamente care reechilibrează metabolismul retinei şi stopează evoluţia afecţiunii.

×
Subiecte în articol: oftalmologie maculară macular