Spanac, urzici, loboda, stevie, ceapa si usturoi verde, salata, andive, praz, ridichi... Toate sunt âverzituri" pe care ni le aduce in dar primavara, de care ar trebuie sa profitam, deoarece de-abia la anul le mai intalnim in stare proaspata.
Nutritionistii ne atrag atentia ca verdeturile de primavara sunt extrem de valoroase gratie continutului lor bogat in vitamine, minerale. Dupa o iarna lunga, in care am mancat mai mult carne si lactate, e momentul sa trecem la o scurta dieta de verdeturi de primavara. Aceasta dieta speciala are ca scop acoperirea deficitului de minerale si vitamine acumulat in timpul iernii. Pe de alta parte, aceasta dieta considerata de unii severa coincide cu Postul mare al Pastilor, ceea ce e de natura sa ne convinga sa o urmam.SFATURI. In primul rand, nutritionistii nu ne recomanda o dieta bazata pe verdeturi bazata exclusiv pe verdeturi, de lunga durata. Ei pledeaza pentru introducerea in meniul zilnic a acestor âverdeturi". Acestea vor fi consumate cu prioritate in stare cruda, sub forma de salate ca garnituri sau chiar ca felul doi, iar termic vor fi preparate prin fierbere, in aburi. Aceste diete fac bine tuturor, dar mai ales persoanelor supraponderale, diabeticilor, suferinzilor de boli cardiovasculare. De asemenea sunt indicate persoanelor predispuse la crize de spasmofilie. De diete bazate pe verdeturi de primavara au nevoie si copiii, si tinerii, cu mentiunea ca in perioadele de efort intelectual - teze, sesiuni etc. - ele vor fi intotdeauna asociate cu preparate bogate in elemente nutritive de origine animala.
AVANTAJE. Verdeturile de primavara prezinta cateva avantaje de care nutritionistii spun sa tinem seama. Sunt ieftine, usor de procurat si chiar de preparat. Cine le prepara trebuie sa aiba doar grija de a le spala foarte bine. Dar cel mai important este ca aceste verdeturi contin: potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu, dar si vitamine A, B3, B6, C, K, acid folic.
Magda Marincovici