Tratamentul diabetului, cu o metoda care duce la vindecare, pare ca va fi disponibil relativ curand. Cercetatorii japonezi cred ca solutia este... in creierul fiecarui bolnav de diabet. Mai precis, in celulele stem neurale. Extractia acestora este o procedura deja realizata cu succes. Iar in laboratoarele Institutului National pentru Stiinta si Tehnologii Avansate din Tsukuba, celulele stem neurale au fost transformate in celule pancreatice, care produc insulina, informeaza newscientist.com.
Experimental, metoda a fost aplicata pentru tratamentul, cu succes, al diabetului la sobolani. Acestia au fost vindecati. Iar cercetatorii spun ca metoda poate fi aplicata si la oameni, la ambele tipuri de diabet.
Celulele stem sunt extrase prin nasul pacientului, din bulbul olfactiv sau din hipocamp. Apoi, aceste celule sunt injectate cu o proteina umana care determina producerea de insulina, codificata Wnt3a si cu un anticorp care blocheaza actiunea unui inhibitor al productiei de insulina.
Dupa doua saptamani in care celulele stem se multiplica, tesutul rezultat este plasat pe o foita subtire de colagen si ansamblul rezultat este plasat prin operatie deasupra pancreasului bolnav.
Dupa doar o saptamana de la operatie, concentratia de insulina din sangele sobolanilor anterior bolnavi de diabet a egalat-o pe cea din sangele sobolanilor sanatosi, iar nivelul glicemiei revenise la normal.
Dupa alte 19 saptamani in care 'pancreasul' din celule stem a functionat fara probleme, a fost indepartat, iar diabetul a revenit.
Lumea stiintifica este cu atat mai incantata, cu cat tratamentul nu implica manipularea genetica a celulelor – metoda incercata de alte echipe de cercetatori, cu celule sanguine, din intestin sau ficat. In plus, celulele provin de la acelasi pacient, ceea ce elimina problema respingerii de catre corpul-gazda al 'pancreasului'-stem.