x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Viata de ochelarist

Viata de ochelarist

20 Feb 2004   •   00:00

Nici un om nu scapa de ochelari. Pe la 40 si ceva de ani toti avem nevoie de ochelari "de aproape". Ca sa nu mai amintim ca 90 din 100 de oameni sufera de vicii de refractie.

Viciile de refractie sunt acele defecte ale ochilor care cer ochelari. La ochiul normal, imaginea se formeaza pe retina. Daca insa imaginea nu se formeaza pe retina este vorba de un viciu de refractie si anume miopie, hipermetropie sau astigmatism. Miopul vede rau la distanta si bine de aproape, in aceste cazuri se prescrie lentila cea mai mica, cu alte cuvinte daca un om vede si cu minus 2 dioptrii si cu minus 2,5 dioptrii, i se prescriu ochelari de minus 2. Hipermetropul vede bine la distanta, dar oboseste la citit, dar la hipermetropia avansata nu vezi bine nici la distanta, nici de aproape.

In aceste cazuri se prescrie lentila cea mai mare, adica daca omul vede si cu plus 3, dar si cu plus 3,5, i se recomanda plus 3,5. Ochiul este o sfera, daca este o diferenta de refractie intre meridianul vertical si meridianul orizontal mai mare de 0,5 sunt necesari ochelari de astigmatism. Viciile de refractie se mostenesc. Copilul pana la varsta de 3-4 ani trebuie sa fie supus unui control oftalmologic, deoarece numai pana la 6 ani un viciu de refractie poate fi reeducat prin gimnastica oculara si prin alte metode. Exista pericolul ca un copil ce nu vede bine cu un ochi sa-si piarda vederea, ochiul se dezobisnuieste sa vada si, desi nu are nici un defect anatomic, ochiul e pierdut pentru vedere.

Un om nu suporta sa aiba intre cei doi ochi o diferenta mai mare de 3 dioptrii, in aceste cazuri pot fi purtate lentilele de contact. Unele sfaturi ale oftalmologilor trebuie urmate cu sfintenie. Pana la 18 ani nu se practica nici o interventie chirurgicala pentru corectarea viciilor de refractie. Si de fapt nu toti ochii se preteaza la operatiile cu laser pentru scaderea dioptriilor, unii ochi au o anumita grosime a corneii care permite interventia cu laser la viciile de refractie.
FLORIN CONDURATEANU

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă