x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info - 1 octombrie 2004

VIATA SANATOASA/Info - 1 octombrie 2004

01 Oct 2004   •   00:00
TRAFIC DE ORGANE. La nivel mondial, traficul de organe umane ia proportii ingrijoratoare, situatie in fata careia autoritatile internationale par sa nu aiba nici o putere. Amploarea acestui comert subteran este mai mare in tarile sarace, unde un donator primeste circa 1.000-5.000 de dolari pentru un rinichi, de exemplu, in timp ce beneficiarul plateste peste 100.000 de dolari. Rezolvarea acestei probleme consta in protejarea populatiilor sarace, cele mai vulnerabile "turismului de transplant", si adoptarea unor legi mai drastice in acest domeniu.

GRIPA AVIARA. Institutul Aventis Pasteur va produce pentru Guvernul american doua milioane de vaccinuri contra gripei aviare. Vaccinul este destinat stoparii unei pandemii ipotetice si contine o versiune atenuata a virusului H5N1 care cauzeaza gripa aviara. Aventis Pasteur, cel mai mare producator mondial de vaccinuri, a inceput producerea vaccinurilor contra gripei aviare in fabrica din Pennsilvania, unde vor fi stocate pana la declansarea unei eventuale epidemii.

CONTROLUL PREVENTIV. Asiguratii in varsta de peste 18 ani au dreptul si obligatia de a efectua un control medical anual pentru prevenirea bolilor grave. Controlul se va efectua pentru fiecare persoana in luna sa de nastere. Daca asiguratul nu se prezinta la medicul de familie in luna respectiva, el va fi reprogramat. Controlul medical anual cuprinde consultatia (anamneza, examen obiectiv, diagnostic) si recomandarea pentru examenele de necesitate sau suspiciune (radiografie pulmonara, RBW sau VDRL pentru depistarea sifilisului).

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă