x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info - 13 octombrie 2004

VIATA SANATOASA/Info - 13 octombrie 2004

13 Oct 2004   •   00:00
DIAGNOSTIC PRENATAL. La Iasi a fost inaugurat primul centru de diagnostic prenatal din Moldova. La Spitalul de Obstetrica-Ginecologie "Gr. Ghica Voda" din Iasi s-a dat in folosinta singurul centru de diagnostic prenatal din Moldova. Cu ajutorul unei tehnologii de ultima generatie, specialistii obstetricieni vor depista inca din primele luni de sarcina eventualele malformatii congenitale. "Testarea prenatala este recomandata tuturor gravidelor, pentru a evita astfel aducerea pe lume a copiilor cu diverse malformatii", a declarat Mircea Onofriescu, directorul spitalului. Investigatiile vor fi gratuite. (Mirela Cimpoi)

MICROBII DIN DORMITOR. Dormitorul pare sa fie locul ideal pentru cuiburile de microbi. Doctorul Fabien Squinazi, directorul Laboratorului de Igiena din Paris, spune ca in timpul somnului noi raspandim vapori de apa cu gaz carbonic. Daca dimineata aerisim bine, draperiile umezite in timpul noptii de aceste emanatii se usuca si astfel este impiedicata dezvoltarea microbilor. Si in cazul mochetelor regula este aceeasi pentru a scapa de cuiburile de microbi. Aerisirea trebuie sa fie gestul cu care incepem ziua. Aerisim dulapul de haine, patul, mochetele, husele. Daca acestea pot fi aerisite, mai dificil este cu tapetul, care ar trebui periodic spalat cu substante speciale. In rest, de doua-trei ori pe saptamana aspirat totul cu ferestrele larg deschise. Microbii adunati in dormitoare sunt redutabili dusmani ai persoanelor astmatice si alergice.

VACCIN. Thailanda a anuntat ca va produce aproximativ 100 de milioane de doze de vaccin contra gripei aviare, daca transmiterea epidemiei de la pasari la om nu poate fi controlata, au anuntat responsabili ai Ministerului Agriculturii. In aceasta tara, pana in prezent, boala a ucis deja 11 persoane. Thailanda a exclus posibilitatea vaccinarii in masa a pasarilor de teama impactului asupra exporturilor. Inainte de a pune in aplicare acest program, Thailanda va consulta agentiile internationale de profil. In lume, Thailanda este al patrulea exportator de pui. Acesta este al doilea val de gripa aviara care a cuprins aproape jumatate din teritoriul tarii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă