x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info - 14 septembrie 2004

VIATA SANATOASA/Info - 14 septembrie 2004

14 Sep 2004   •   00:00
CIFRE UCIGATOARE. Numarul persoanelor afectate de cancer s-ar putea dubla pana in 2011.

Directorul Centrului de Statistica din Ministerul Sanatatii, dr. Dan Ursuleanu, apreciaza ca pana in 2011 numarul bolnavilor de cancer din Romania ar putea creste de la 40.000 de cazuri noi anual la peste 70.000.Dintre formele de cancer, o crestere semnificativa este prognozata la cancerul de col uterin (de la 16,43% la 23,01% la 100.000 de locuitori).

CERCETARE. Antioxidantii in exces pot sa provoace diabet. Toata lumea stie ca antioxidantii ne protejeaza de cancere si boli cardiovasculare, prin actiunea lor benefica la nivel celular. Si mai stim ca sursa principala de antioxidanti o reprezinta alimentele. Motiv pentru care nutritionistii ne sfatuiesc sa mancam zilnic in cantitati suficiente fructe, legume si alte alimente bogate in seleniu, vitamina C, zinc, care tin in frau radicalii liberi. Iata insa ca specialistii americani ne avertizeaza ca nu trebuie sa facem exces de zel in privinta aportului de antioxidanti. Ei au constatat ca aceste elemente sporesc riscurile instalarii rezistentei la insulina. Acest fenomen este primul pas spre diabet, deoarece insulina este hormonul care permite reglarea nivelului zaharului in sange. Se pare ca insulina pentru a functiona bine ar avea nevoie de o cantitate redusa, ce-i drept, de radicali liberi. Cercetatorii americani atrag atentia ca daca mancam variat si echilibrat este suficient pentru a acoperi necesarul de antioxidanti si ca in nici un caz sa nu mai apelam pentru aceasta la suplimente sau alte medicamente.

SOLVENTUL SI SPERMATOZOIZII. Un solvent foarte raspandit poate afecta calitatea spermatozoizilor. Dimetilformamida (DMF) este utilizata ca solvent in producerea de fibre acrilice, a unor materiale sintetice, in pictura, in industria de medicamente etc. Cel mai recent studiu efectuat in China sustine ca DMF altereaza mobilitatea spermatozoizilor. Date fiind implicatiile, se asteapta verificarea rezultatelor acestui studiu pe un esantion de subiecti reprezentativ si luarea de masuri urgente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă