x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/INFO - 20 septembrie 2004

VIATA SANATOASA/INFO - 20 septembrie 2004

20 Sep 2004   •   00:00
CHIRURGIE COMENTATA. O echipa de medici clujeni au efectuat o angioplastie coronariana si una renala. Interventia chirurgicala a fost transmisa in direct la Congresul de Cardiologie care s-a derulat la Brasov. Transmisiunea interventiei la un congres constituie o premiera. Pacienta are 35 de ani si suferea de cardiopatie ischemica si de hipertensiune rezistenta la tratament. Operatia a fost comentata in sala in care se desfasurau lucrarile Congresului de catre un grup de specialisti romani si straini.

ALIMENTATIE. Adultii din Marea Britanie au o alimentatie mai sanatoasa in prezent decat pe vremea cand erau copii, arata un studiu britanic, care subliniaza ca acestia consuma de doua ori mai multe fructe si legume si mai putine grasimi si zaharuri, transmite The Scotsman. Nutritionistii de la Universitatea din New Castle au descoperit ca regimul alimentar al majoritatii britanicilor devine mai sanatos o data cu varsta. Ei au analizat alimentatia a 200 de copii intre 11 si 12 ani, pe care i-au vizitat din nou dupa 20 de ani. Participantii la studiu au tinut jurnale detaliate privind alimentatia lor si au fost chestionati cu privire la ceea ce mananca si la factorii care le influenteaza alegerea. Neil Nevens, in prezent politist, a constatat diferente uimitoare intre alimentatia sa de la varsta de 10 ani si cea de acum. Cand era copil, turna zahar in cerealele pentru micul dejun si manca dulciuri inainte de a merge la scoala, acum prefera sa consume fructe. Cei care au luat parte la studiu au afirmat ca alimentatia le este influentata de familie, programul de lucru si timpul de care dispun pentru gatit.

ANGINA ISCHEMICA. O mare parte dintre pacientii inclusi pe listele medicilor de familie - 10% - sufera de cardiopatie ischemica, releva un studiu al Societatii Romane de Cardiologie. Studiul a urmarit cunoasterea numarului bolnavilor cu angina ischemica, care sunt factorii de risc, cum se ajunge la diagnosticare, incepand de la medicul de familie si pana la spital, a spus prof. dr. Cezar Macarie, seful Clinicii de cardiologie de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" din Bucuresti.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă