x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info - 24 septembrie 2004

VIATA SANATOASA/Info - 24 septembrie 2004

24 Sep 2004   •   00:00
VACCINARE ANTIGRIPALA. Vaccinarea antigripala are loc intre 15 octombrie si 31 decembrie, cu posibilitatea extinderii si in ianuarie 2005, in functie de situatia epidemiologica, anunta Ministerul Sanatatii. Grupele cu risc inalt de complicatii si care trebuie sa se vaccineze sunt: adulti si copii din institutiile de ocrotire sociala; personalul si pacientii din unele unitati sanitare; adultii si copii cu afectiuni medicale cronice; adultii si copii spitalizati in ultimul an cu boli metabolice cronice - inclusiv diabet, disfunctii renale, hemoglobinopatii sau imunosupresie s.a.

INSULINA ORALA. Doi cercetatori indieni au pus la punct un gel de insulina care se administreaza oral, permitand inlocuirea injectiilor clasice cu insulina. Gelul poate fi inghitit fara nici o teama ca o substanta acida actioneaza asupra stomacului sau intestinului gros. Prof. Sunil Bajpai si colegul lui Seema Dubey au declarat pentru AFP ca si-au prezentat descoperirea forurilor stiintifice din Jabalpur dupa 7 ani de cercetari.

MERSUL PE JOS. Cercetarile efectuate asupra unui grup de 2.257 de persoane intre 71 si 93 de ani din Honolulu au demonstrat ca persoanele care merg zilnic intre 500 de metri si un kilometru risca de doua ori mai mult sa fie afectati de boala Alzheimer, comparativ cu cele care parcurg 3 kilometri zilnic. Alte studii sustin ca exercitiul mintii, cum ar fi lectura, cuvintele incrucisate, pot diminua pericolul degenerescentei mintale.

SPERANTA DE VIATA. Potrivit unui studiu, regimul mediteranean si miscarea reduc cu 60% cauzele mortalitatii la varstnici. Studiul a fost efectuat in Europa cu participarea a 1.507 barbati si 832 femei cu o stare de sanatate buna, nefumatori, fara probleme cu alcoolul si activi din punct de vedere fizic. Participanti ai 11 tari din Europa au fost monitorizati 10 ani, a precizat medicul Kim Knoops de la Universitatea Wageningen, Olanda. Studiul a fost publicat in SUA, in "Journal of the American Medical Association/JAMA". Autorii au contorizat efectele regimului alimentar mediteranean, compus din fructe, legume, ulei de masline si peste, dublat de exercitii fizice, asupra cauzelor de deces la varstnici.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă