x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info

VIATA SANATOASA/Info

07 Ian 2005   •   00:00

08 IANUARIE 2005
O PROTEINA SALVATOARE. O proteina denumita CRP (C-reactiv protein) poate avea un rol in dezvoltarea bolilor cardiovasculare la fel de important precum nivelul colesterolului, se arata in doua studii publicate in New England Journal of Medecine. Potrivit cercetatorilor americani, aceasta proteina indica o eventuala inflamatie in organism, dezechilibru care afecteaza inima si poate provoca un atac de cord. "Dovezile stiintifice solide ne arata acum ca reducerea CRP este la fel de importanta ca si scaderea nivelului colesterolului", a declarat dr. Paul Ridker, autorul studiului. Cercetatorii spun totusi ca este nevoie si de alte studii pentru a stabili detalii cu privire la legatura dintre nivelul CRP si bolile cardiovasculare.

BISTRITA-NASAUD. In ultima perioada, mai mult de 7.200 de bistriteni au fost diagnosticati cu infectii respiratorii acute din cauza oscilatiilor de temperatura. Conform Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, alte 800 de persoane au suferit de pneumonie in acest timp. Desi dintre aceste cazuri 200 au necesitat internare, situatia inregistrata se mentine sub cea din perioada similara a anului trecut.

HIV-SIDA. In decembrie 2004, in judetul Vaslui au fost depistate trei noi cazuri de infectie HIV, tot atatea cate s-au inregistrat in celelalte 11 luni ale anului. Din cele sase cazuri descoperite, patru sunt adolescenti in varsta de 15 ani. Ceilalti doi pacienti noi sunt adulti si au contractat boala pe cale sexuala. In prezent, in evidentele judetului figureaza 87 de cazuri, majoritatea fiind adolescenti. Pentru programul HIV-SIDA, finantat de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, aici s-au cheltuit aproximativ 17 miliarde de lei pentru medicamente antiretrovirale.

MEDICAMENTE. Asociatiile producatorilor din industria farmaceutica din SUA, Europa si Japonia vor publica informatii despre procedurile de testare a medicamentelor. Producatorii au fost de acord cu lansarea pe Internet a unui sistem standard de publicare a informatiilor despre etapele studiilor clinice, desi participarea la program nu va fi obligatorie. Sistemul prevede inregistrarea studiilor clinice in 21 de zile de la debutul acestora. Masura nu inseamna publicarea integrala a procedurilor de testare, dezvaluirea rezultatelor in prima faza nefiind obligatorie. (Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă