x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info

VIATA SANATOASA/Info

05 Ian 2005   •   00:00

05 IANUARIE 2005
AFECTIUNI TROPICALE. Medicii Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes" din Bucuresti sunt pregatiti pentru a trata eventuale cazuri de malarie sau de holera care ar putea ajunge in tara din zonele asiatice afectate de cutremur. In opinia medicilor de la acest spital, numarul persoanelor cu astfel de afectiuni nu va fi foarte mare. Conf. dr. Petre Calistru, directorul spitalului, precizeaza ca, anual, in aceasta unitatea sanitara sunt internati aproape 50 de bolnavi cu afectiuni tropicale, majoritatea cu malarie si, mai rar, cu leishmanioza cutanata si dizenterie ameobiana. "In general, romanii care calatoresc in zone endemice cu malarie, holera sau alte boli specifice regiunilor tropicale sunt vaccinati si primesc medicatie preventiva. Probabil ca si cei care au plecat pentru petrecerea Sarbatorilor in Asia de Sud-Est au urmat, preventiv, tratamente. In cazul in care nu au luat tratamentele preventive, ar putea aparea riscul infectarii", a avertizat medicul Petre Calistru.

CAZ UNIC. Jeanna Giese din SUA, in varsta de 15 ani, este prima persoana care a supravietuit turbarii fara vaccin antirabic. Ea a revenit acasa dupa 11 saptamani de spitalizare. O echipa de medici de la Spitalul pentru copii din Wisconsin a reusit sa o salveze dupa ce a recurs la un tratament experimental prin inducerea unei stari de coma. Jeanna Giese a supravietuit in conditiile in care nu a fost vaccinata contra turbarii inainte de aparitia simptomelor specifice. Specialistii de la Centers for Disease Control Atlanta (Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta) au declarat ca rezultatele acestui experiment determina o noua abordare in tratamentul turbarii la oameni. Conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", pune sub semnul intrebarii existenta rabiei la aceasta adolescenta, in absenta unor informatii complete. "Turbarea este mortala, daca victima nu spala imediat locul unde a fost muscata si nu este vaccinata antirabic", spune conf. dr. Streinu Cercel. Potrivit imaginilor tv care insoteau informatiile despre adolescenta din SUA, cu siguranta aceasta a fost afectata de o alta boala neurologica, mai precizeaza conf. dr. Cercel. (Steluta Indrei, Magda Marincovici)

TERAPIE HIV. Un grup de cercetatori germani de la Institutul Heinrich-Pette au anuntat ca au pus la punct o noua terapie contra propagarii HIV responsabil de SIDA, prin izolarea unei proteine a celulei umane. Doctorul Ilona Hauber si colegii ei au facut studii care au condus la aceasta concluzie prezentata in revista americana Journal of Clinical Investigation.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă