x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info

VIATA SANATOASA/Info

02 Ian 2005   •   00:00

03 IANUARIE 2005
CARENTA DE IOD IN LUME. Doua miliarde de persoane din lume sufera din cauza carentei de iod, desi numarul de tari unde lipsa iodului reprezinta o problema de sanatate publica s-a redus cu jumatate in ultimii 10 ani, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In prezent se constata carente de iod in 54 de tari ale lumii, fiind nevoie de eforturi sustinute pentru a dezvolta programe de iodare a sarii, cea mai buna solutie pentru combaterea acestei probleme. "In Europa, numai 20% din populatie consuma sare iodata", a subliniat autorul studiului, doctorul Bruno de Benoist. "Carenta de iod reprezinta o amenintare majora pentru sanatatea si dezvoltarea populatiei in lumea intreaga si mai ales in cazul copiilor de varsta scolara si al femeilor insarcinate", explica doctor Lee Jong-Wook, director general al OMS. Carenta de iod este cauza unor importante tulburari de dezvoltare mintala a copilului, cea mai severa manifestare fiind cretinismul.

GLOBULE ROSII. In premiera, cercetatorii francezi au reusit sa produca la scara larga, in laborator, globule rosii normale, pornind de la celule-susa, transmite AFP. O echipa condusa de profesorul Luc Douai de la Spitalul Trousseau din Paris a obtinut "aproape doua milioane de globule rosii tinere, functionale, pornind de la o singura celula-susa sangvina umana. Este pentru prima data cand se obtine o cantitate atat de mare de globule rosii mature, normale", a de-clarat prof. Douai. Globulele rosii sau hematiile transporta oxigenul in sange si isi expulzeaza nucleul atunci cand ajung la maturitate. Durata lor de viata este in medie de 120 de zile.

IGIENA NASULUI. Specialistii ne avertizeaza ca igiena nasului este la fel de importanta precum cea a dintilor sau a urechilor. In primul rand din cauza poluarii si aerului rece, nasul trebuie ingrijit corespunzator, pentru ca este un organ-cheie al respiratiei. Narile noastre reprezinta cea mai importanta bariera contra infectiilor, iar mucoasa nazala (tesutul care tapeteaza interiorul nasului) incalzeste si umezeste aerul inspirat, filtrandu-l in acelasi timp. De aceea, nasul este un organ sensibil care necesita o igiena zilnica, mai ales in anotimpul rece. Trebuie sa ne spalam narile dimineata sau seara cu ajutorul catorva picaturi de ser fiziologic. Astfel, nasul isi va indeplini in bune conditii rolul de filtru al aerului si bariera contra virusilor, microbilor, prafului, fumului de tigara etc. Apa de la robinet si apele minerale trebuie evitate pentru igiena nasului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă