14 decembrie 2004
ORBUL CARE VEDE TRISTETEA. Un nevazator i-a uimit pe cercetatorii britanici. El reuseste printr-un al saselea simt sa recunoasca fetele triste sau furioase, sustine un studiu publicat in revista Nature Neuroscience. In varsta de 52 de ani, barbatul a carui identitate nu a fost dezvaluita a suferit doua atacuri de cord, care i-au afectat portiuni ale creierului lasandu-l in intuneric total. Desi barbatul nu face diferenta intre o fata de femeie si una de barbat sau intre cercuri si patrate, el poate identifica un obraz manios de unul stapanit de bucurie. Se pare ca portiunile neafectate ale creierului il ajuta sa interpreteze informatiile receptate.
ANTICONCEPTIONALE MASCULINE. Ziua in care si barbatii vor avea posibilitatea sa ia pastile anticonceptionale ar putea sa apara peste cativa ani, a anuntat doctor Vanessa Cullins, vicepresedintele Federatiei Americane de Planificare Familiala. "Chiar si in prezent, China se pare ca detine un hormon masculin contraceptiv, care probabil va fi perfectionat in curand", a adaugat Vanessa Cullins. Totusi, majoritatea specialistilor sunt de parere ca un anticonceptional pentru barbati, asemanator ca eficienta si riscuri legate de efecte adverse cu cele pentru femei, va fi pus la punct in 5-10 ani, din cauza fiziologiei masculine. Pentru ca o femeie produce un singur ovul pe luna, in timp ce barbatii poseda circa 100 de milioane de spermatozoizi, unul fiind de ajuns pentru a da nastere unei vieti. Studii recente arata ca foarte multi barbati ar fi de acord sa imparta cu partenerele responsabilitatea planificarii familiale.
ACTIVITATE SEXUALA. Tinerii americani sunt mai putin activi din punct de vedere sexual decat erau la mijlocul anilor â90, iar cei care sunt activi folosesc din ce in ce mai mult contraceptivele, conform unui studiu al serviciilor de sanatate publica, citat de AFP. Cel mai important recul al activitatii sexuale se inregistreaza la tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani. Astfel, in 2002, 31% dintre acestia marturiseau ca au activitate sexuala, fata de 43% in 1995, data precedentului studiu realizat de Centrul national de statistica cu privire la sanatate.
Citește pe Antena3.ro