x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/INFO

VIATA SANATOASA/INFO

12 Dec 2004   •   00:00

13 decembrie 2004
Gripa ameninta. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, amenintarea unei pandemii de gripa - epidemie la scara planetara - cu 100 de milioane de morti trebuie luata in serios. Din 2002, a fost constituit un grup de actiune in cazul unei eventuale pandemii de gripa. Odata cu extinderea gripei aviare, a crescut interesul manifestat fata de acest grup de actiune.

CANCER. La copii si adolescenti, cancerele sunt in crestere constanta. Totusi, sansele de supravietuire ale acestor pacienti tineri au crescut, potrivit un studiu efectuat in 19 tari si publicat recent in revista britanica The Lancet. Cancerele la copii si la adolescenti au crescut cu 1%, respectiv cu 1,5% in fiecare an, in ultimii 30 de ani. Dintre formele de cancer, cea mai frecventa este leucemia (la copii), limfoamele (la adolescenti) si boala Hodgkin. Cresterea numarului de cazuri este corespunzatoare cu 11% la fiecare milion de copii suferinzi de cancer. Ameliorarea tehnicilor de diagnostic si formelor de evidenta a cazurilor explica intr-un fel aceasta crestere. Catastrofa nucleara de la Cernobal din 1986 este o alta cauza.

TUBERCULOZA. Din ianuarie 2005, Romania va beneficia de preturi preferentiale la medicamentele pentru bolnavii de tuberculoza multidrog-rezistenta (MDR-TB). Romania si-a depus candidatura si a castigat la Green Light Committee aprobarea de infiintare a doua centre de excelenta pentru tratarea tuberculozei MDR la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti si Bisericani (judetul Neamt). Achizitia de medicamente de inalta calitate pentru tratarea MDR-TB se va face la preturi preferentiale. Tuberculoza multidrog-rezistenta, al carei tratament este de 200-300 de ori mai scump, este cauzata de bacilul Koch care a devenit rezistent la cel putin doua medicamente antituberculoase.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă