10 DECEMBRIE 2004
"SPRE INIMA COMUNICARII". Portalul Societatii Romane de Cardiologie (SRC) - cardioportal.ro - "Spre inima comunicarii" propune un nou mod de comunicare intre medicii cardiologi, dar si din alte specialitati medicale. Portalul a devenit disponibil din data de 7 decembrie si pune la dispozitia celor interesati toate informatiile medicale si stiintifice noi si, prin aceasta, deschide noi orizonturi de dezbatere. De asemenea, portalul contine informatii despre SRC, congrese, conferinte, cele mai utile link-uri catre adresele de web ale congreselor europene si americane si jurnalelor medicale importante, cele mai noi studii din biblioteca medicala cardiologica, ghiduri medicale etc.
TRAFICUL SI INIMA. Riscul de infarct miocardic se tripleaza in cazul expunerii prelungite in traficul rutier, cunoscut ca fiind un spatiu extrem de poluat. Numeroase studii aduc dovezi privitoare la pericolul de deces cardio-respirator la persoanele care se afla in zonele aglomerate cu circulatie rutiera intensa. Ultimul studiu realizat de un grup de cercetatori germani sustine ca pericolul de infarct creste cu cat creste durata de expunere la poluantii din mediu degajati de autovehicule: autoturisme personale, de transport public. Autorii studiului au stabilit ca poluarea rutiera mareste de trei ori pericolul unui infarct. Implicati in acest deznodamant tragic sunt nu numai noxele eliminate de autovehicule, dar totodata, stresul provocat de imposibilitatea de a rula, praful din aer si, atentie, tigarile fumate in numar mai mare in aceste conditii.
FUMATORI. Memoria, gandirea, atentia si alte capacitati congnitive ale fumatorilor se reduc mai rapid decat la nefumatori, arata un studiu efectuat de doua echipe de cercetatori scotieni din cadrul Universitatilor Aberdeen si Edinburgh. Au fost testate 500 de persoane cu varsta de 64 de ani, carora li s-au masurat coeficientul de inteligenta si psihomotricitatea. Subiectii nu au fost alesi la intamplare, ci au fost aceeasi care au trecut acelasi gen de teste la varsta de 11 ani. "Rezultatele arata ca fumatul accelereaza declinul capacitatilor cognitive. Contrar a ceea ce gandesc numerosi fumatori, tabagismul nu le amelioreaza nici atentia, nici memoria, ba dimpotriva", afirma autorii studiului.Citește pe Antena3.ro