x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info

VIATA SANATOASA/Info

30 Noi 2004   •   00:00

1 DECEMBRIE 2004
FLAGELUL NUMIT SIDA. Cel mai recent raport al Natiunilor Unite arata ca, in anul 2004, pe glob, s-au inregistrat 3,1 milioane de decese cauzate de SIDA si 4,9 milioane de noi cazuri de infectie cu virusul HIV. Desi situatia Romaniei apare ca fiind una linistitoare in privinta raspandirii virusului, lucrurile ar putea lua o intorsatura nedorita oricand, din cauza lipsei de informare si de educatie. Aceasta ar putea fi una dintre concluziile principale ale studiului realizat de organizatia crestin-umanitara World Vision, pe un esantion de 4.114 persoane, majoritatea provenind din comunitati rurale ale judetelor Cluj, Iasi, Valcea, Dolj, Constanta.

REZIDENTIAT. Peste 6.000 de absolventi ai facultatilor de medicina si farmacie din tara s-au inscris la concursul de rezidentiat din 19 decembrie, informeaza Ministerul Sanatatii. Absolventii vor concura pe 2.210 locuri scoase la concurs de universitatile de medicina si farmacie. Examenele pentru specialitatile chirurgicale si pentru cele de medicina dentara vor fi sustinute in centrele univer-sitare din Bucuresti, iar cele pentru specialitatile medicale, la Cluj-Napoca. Examenul se va desfasura sub forma de test grila cu 200 de intrebari, avand o durata de patru ore.

TOCURI INALTE. Femeile care poarta in mod constant tocuri inalte ar trebui sa renunte la ele, deoarece acestea determina perturbari ale vietii sexuale. Purtarea tocurilor inalte determina o scadere a cantitatii de sange care trece prin zona pelviana, determinand dezechilibre si afectiuni ginecologice, afirma medicii canadieni. In plus, tocurile inalte determina o pozitie inconfortabila a genunchilor, care dezavantajeaza posteriorul, genereaza probleme ale coloanei si poate crea chiar un abdomen proeminent. Se recomanda femeilor sub 40 de ani sa poarte tocuri inalte numai cand nu au incotro, iar cele dupa 40 de ani sa renunte definitiv la tocuri.

VACCIN. Un vaccin terapeutic testat pe pacienti seropozitivi s-a dovedit eficient la aproape jumatate dintre acestia timp de aproape un an de la administrare, potrivit primelor rezultate publicate de o echipa franceza in editia electronica a revistei americane Nature Medicine. Vaccinul se adreseaza persoanelor deja infectate cu HIV.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă