x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info - 8 octombrie 2004

VIATA SANATOASA/Info - 8 octombrie 2004

08 Oct 2004   •   00:00
LINIE TELEFONICA. Laboratorul de Sanatate Mintala (LSM) din Cluj-Napoca pune la dispozitia familiilor persoanelor care sufera de boala Alzheimer o linie telefonica, a anuntat psihiatrul Traian Neamtu, seful LSM. Numarul de telefon este 0264-58.68.64, la acesta raspunzand intre orele 7:00 si 22:00 medici, asistenti medicali sau asistenti sociali. La acest telefon pot suna persoanele care au ajutor din toate judetele. "Se poate conta pe discretia noastra, ii putem indruma, trebuie doar sa aiba curajul sa ne sune, pentru a incepe tratamentul cat mai repede", a spus dr. Neamtu.

CONGRES. Legea medicilor dentisti prevede inlocuirea denumirii de medic stomatolog cu cea de medic dentist, denumire acceptata in Uniunea Europeana. Ca urmare, profesia de medic dentist a devenit una dintre cele sapte profesii cu drept de libera circulatie in spatiul UE, s-a subliniat in cadrul celui de-al 7-lea congres al Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologilor (UNAS). Presedintele UNAS, conf. dr. Teodor Traistaru, a precizat ca la nivel institutional a aparut necesitatea infiintarii Colegiului Medicilor Dentisti (CMD), institutie care sa reprezinte interesele medicilor dentisti. CMD va negocia direct cu casele de asigurari de sanatate, incercand sa sporeasca procentul alocat stomatologiei si sa stabileasca un pachet de servicii de baza. Din cauza reprezentarii indirecte la aceste negocieri, in ultimii ani procentul repartizat acestui domeniu a scazut de la 4,7% la sub 1%. De asemenea, conf. dr. Traistaru a anuntat ca CMD va milita pentru includerea profesiei de medic dentist in categoria profesiilor cu risc crescut. (Magda Marincovici)

REGULAMENT. Incepand din acest an, spitalele dispun de un model de regulament intern pe care il pot adapta in functie de specificul fiecaruia, pe sectii si persoane, in functie de fisa postului, informeaza Ministerul Sanatatii. Regulamentul cuprinde dispozitii privind organizarea interna a spitalului, organizarea timpului de lucru, probleme de disciplina, atributiile personalului si ale membrilor consiliilor de administratie, dar si sanctiuni pentru cei care nu il respecta. In regulamentul de ordine interioara a fost pus accentul in special pe modul in care personalul medical sau cel auxiliar din unitatile medicale se comporta cu pacientii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă