x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 18 mai 2004

VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 18 mai 2004

18 Mai 2004   •   00:00

Apa de la robinet vine cu plumb

Calitatea apei de la robinet este mult afectata de infrastructura imbatranita din marile orase, reprezentand un risc potential pentru sanatatea publica, avertizeaza factori responsabili din SUA. Nivelul ridicat al plumbului, element care afecteaza dezvoltarea mentala a copiilor, descoperit recent in apa de la robinetele din Washington a relansat dezbaterile privind calitatea apei potabile curente. Potrivit unor studii recente apartinand unor foruri de specialitate, 20% dintre cazurile de intoxicatie cu plumb din SUA sunt provocate de apa de la robinet. Expertii dau vina pe sistemul invechit ( existent din timpul primului razboi mondial) de filtrare cu nisip a apei, care nu permite eliminarea pesticidelor si a altor poluanti industriali. Potrivit estimarilor Centrului Federal de Control al bolilor infectioase din Atlanta, apa potabila ar fi responsabila de cel putin 900.000 de cazuri de intoxicatii cu bacterii , unele fiind fatale. (Magda Marincovici)

„Bolnavul" Europei

Un studiu realizat in opt state membre ale Uniunii Europene a desemnat Marea Britanie drept „bolnavul" Europei, deoarece se situeaza pe ultimul loc in privinta calitatii serviciilor medicale. La polul opus se afla germanii, fiind cei mai multumiti de calitatea serviciilor medicale oferite. In ordine urmeaza Franta, Olanda, Spania, Cehia, Suedia si Italia. Britanicii au criticat lipsa fondurilor, listele prea lungi de asteptare, echipamentele medicale invechite si lipsa unor medicamente de ultima generatie.

Adunarea Mondiala a Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, participa in perioada 17-22 mai la cea de-a 75-a Adunare Mondiala a Sanatatii, care reuneste reprezentantii celor 192 de state membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In cadrul reuniunii vor fi discutate subiecte precum: masuri de lupta impotriva HIV/SIDA, traficul rutier si sanatatea, stil de viata sanatos si sanatatea reproducerii, masuri de stopare a SARS si rezultatele luptei impotriva poliomielitei si a altor boli.

Medicament anti-SIDA

O echipa de cercetatori internationali au stabilit, dupa un an de studii, conditiile de prescriere a medicamentului Fuzeon, primul produs anti-SIDA aparut. Acest medicament este considerat ca ultima solutie pentru bolnavii care nu raspund la alt tratament. Fuzeon blocheaza intrarea virusului HIV in celulele imunitare umane, in timp ce alte tratamente anti-SIDA nu actioneaza decat asupra celulelor infectate.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă