x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 27 mai 2004

VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 27 mai 2004

27 Mai 2004   •   00:00

Studiu - Parul ondulat se mosteneste

Un studiu american a aratat ca parul cret este o problema ereditara. Cu alte cuvinte, parintii sunt vinovati daca nu aveti firele de par drepte. Buclele apar atunci cand lipseste asa-numita gena Frizzled 6. Cercetarile au fost facute pe soareci, descoperindu-se ca oamenii poseda aceasta gena care este asemanatoare cu a micilor rozatoare. Jeremy Nathans, coautor al studiului, afirma ca gena Frizzled 6 a fost descoperita mai intai la muste, la care intervine in controlul aripilor si par. Atunci cand gena respectiva lipseste, firele de par cresc in toate directiile. Cercetatorii au mai studiat si alte specii de animale pentru a vedea daca aceasta anomalie este provocata de gena Frizzled 6 si au ajuns la concluzia ca intr-adevar, la originea firelor de par neobisnuite sta gena mentionata. (Steluta Indrei)

Probleme de tratament

In tratamentul hepatitei cu virus C exista probleme care genereaza dezbateri in randul specialistilor nostri. Prof. dr. Alexandru Oproiu a precizat ca hepatita C este extrem de periculoasa daca nu este trata, deoarece evolueaza in ciroza hepatica si cancer hepatic. Este foarte important ca tratamentul sa fie corect pentru ca numai asa se obtine remisia completa a bolii.

Bebelus-record

Un cuplu britanic are un bebelus conceput cu sperma tatalui congelata timp de 21 de ani, au anuntat cercetatori de la Manchester, conform carora acest fapt constituie un record. Copilul s-a nascut sanatos, iar cazul demonstreaza ca fertilitatea si calitatea spermei nu sunt afectate de congelarea pe termen lung. In 1979, tatal a suferit de cancer de testicule, devenind steril dupa tratament, ceea ce l-a facut ca inainte de acesta sa recurga la conservarea unor esantioane cu sperma.

Medicii, fara cravata

In 47,6% din cazuri, cravata medicului contine bacterii ce pot provoca boli, arata un studiu desfasurat de cercetatorii de la New York Hospital Center. Tot acestia afirma ca bacteriile sunt de opt ori mai frecvente in cravatele medicilor decat in cele purtate de personalul auxiliar al spitalului. Steven Nurkin, unul dintre autorii studiului, recomanda ca medicii sa-si schimbe comportamentul pentru a nu "transporta la capul bolnavului" agenti infectiosi.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă