Recent, Journal of the American Medical Association a publicat un studiu, datator de speranta bolnavilor de ateroscleroza. Studiul demonstreaza ca printr-un tratament corect ateroscleroza, afectiune cu o incidenta in crestere, poate fi oprita.
MAGDA MARINCOVICI
Studiul - intitulat Reversal - a fost efectuat la "The Cleveland Foundation" sub coordonarea medicului cardiolog Steven Nissen de la Cleveland Clinic. Autorul studiului a comparat doua statine - pravastatina si atorvastatina - administrate persoanelor suferinde de ateroscleroza.
Un tratament promitator
Cele doua medicamente actioneaza la nivelul ficatului, blocand capacitatea acestuia de a produce
colesterolul daunator (LDL-C), care poate duce la obturarea arterelor coronare. Colesterolul circula sub forma de particule complexe numite lipoproteine produse in ficat. LDL-C (colesterolul rau) reprezinta lipoproteine bogate in colesterol care se depun pe peretii arterelor. HDL-C (colesterolul bun) reprezinta lipoproteine care indeparteaza colesterolul de pe peretii arterelor.
La pacientii tratati cu atorvastatina (Sortis), produs al companiei Pfizer, s-a observat ca nu a crescut volumul placilor de aterom, diferenta fiind semnificativa comparativ cu evolutia celuilalt esantion de studiu, care nu a beneficiat de tratament cu acest medicament. Compararea evolutiei afectiunii cardiace s-a efectuat cu ajutorul ultrasonografiei intravasculare - procedura inovatoare, extrem de sensibila, ce permite cercetatorului sa urmareasca in timp formarea placii aterosclerotice in arterele coronariene.
Rezultate surprinzatoare
Potrivit cardiologului Steven Nissen, "rezultatele sunt surprinzatoare, demonstrand stoparea completa a evolutiei bolii la pacientii tratati cu acest medicament, in timp ce in grupul tratat cu celalalt medicament afectiunea a continuat sa progreseze". In plus s-a stabilit ca acest tratament nu determina o crestere a reactiilor adverse.
Studiul mai prezinta avantajul ca a instaurat regula "cu cat mai scazut cu atat mai bine" in ceea ce priveste nivelul de colesterol. Ideal pentru nivelul LDL-C este valoarea de 100 mg/dl de sange.
Peste tot in organism
Colesterolul este o substanta lipidica, raspandita in tot organismul uman si necesara functionarii adecvate a organismului. El este prezent in structura membranelor celulare din intreg corpul inclusiv in creier, nervi, intestin, muschi, piele, ficat si inima. El este utilizat pentru a produce anumiti hormoni, vitamina D sau acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Pentru a realiza aceste functii, organismul are nevoie de o cantitate mica de colesterol. Totusi, atunci cand creste, colesterolul poate determina sau precipita aparitia aterosclerozei, situatie in care colesterolul si alte lipide sunt depozitate in peretele arterelor din tot corpul, inclusiv arterele care hranesc inima. In timp, ingustarea arterelor coronare cauzata de ateroscleroza poate produce semne si simptome de cardiopatie ischemica (angina pectorala, infarct miocardic).
Cu cat mai mic, cu atat mai bine
Ateroscleroza consta in formarea unei placi de aterom - de depunere lipidca - pe peretele sau, perturband circulatia sangelui. Cu cat cantitatea de LDL-colesterol din sange va fi mai mare cu atat riscul de aparitie si progresie al cardiopatiei ischemice va fi mai mare. Nivelurile obisnuite ale LDL-colesterolului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul tanar, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociaza alti factori de risc cardiovascular si mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemica manifesta. Cu cat nivelul HDL-colesterolului din sange este mai mare, cu atat riscul de cardiopatie ischemica este mai mic. Nivelul optim de HDL - colesterol este in jur de 45 mg/dl pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei. Exista un risc crescut de cardiopatie ischemica, atunci cand nivelul de HDL-colesterol este sub 35 mg/dl.