x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vinul poate fi si medicament

Vinul poate fi si medicament

20 Dec 2004   •   00:00

Infarctul ii ocoleste pe francezi, dar si pe locuitorii altor tari de la Mediterana. Specialistii au observat ca aceste popoare au in comun un mod mai echilibrat de a se hrani. Dar si un obicei sanatos: beau vin dar nu mai mult de doua pahare zilnic.

MAGDA MARINCOVICI

MASURA. Doua pahare de alcool pot sa va tina la adapost de bolile cardiovasculare
French paradox este sintagma folosita de americani pentru a defini virtutile vinului rosu atat de popular in Franta. Dar aceasta sintagma incorporeaza un veritabil concept despre protejarea sanatatii printr-o alimentatie echilibrata. El a iesit la suprafata in urma cu 20 de ani, cand statisticienii si cardiologii erau preocupati de bolile arterelor coronariene in special de infarctul miocardic. Totul a pornit de la statistici. Ele aratau ca mortalitatea provocata de bolile inimii era mai redusa in Franta comparativ cu alte tari dezvoltate. Si atunci s-a pus intrebarea ce anume este propriu acestui popor protejat de flagelul acestor boli.

CONSTATARE. Cardiologii au constatat ca francezii aveau un nivel redus al colesterolului sangvin echivalent cu cel inregistrat la populatiile celorlalte tari industrializate, fara a avea o alimentatie saraca in grasimi. Totusi la francezi numarul infarctelor era mult mai redus comparativ cu cel existent in celelalte tari. De unde si ideea unui paradox francez care probabil explica acest fenomen.

"French paradox" continua sa faca obiectul a numeroase comunicari prezentate la congrese internationale. El suscita in mod special interesul cardiologilor anglo-saxoni care persista in a se intreba de ce rata deceselor prin infarct miocardic este inferioara in Franta comparativ cu Statele Unite. Fara a mai vorbi de Marea Britanie, unde diferenta este foarte mare in comparatie cu Franta.

FRECVENTA. Totusi acest paradox este in situatia de a pierde din suprematie. In ultimul raport consacrat politicii nutritionale, specialistii subliniaza ca trebuie luat in calcul nu numai decesele, ci si frecventa acestora. Or studiul international intitulat "Monica" privind afectiunile cardiovasculare realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii a demonstrat ca "frecventa bolilor coronariene in Franta nu este ridicata si este aproximativ egala cu cea inregistrata in tarile mediteraneene". In consecinta, notiunea de paradox specific francezilor trebuie reconsiderata.

Astfel, francezii si in general locuitorii tarilor mediteraneene sunt mai putin afectati de bolile cardiace mai ales de infarct, comparativ cu populatiile tarilor din nordul Europei. Secretul il descoperim chiar in farfurie. Alimentatia mai saraca in grasimi de origine animala, dar mai bogata in uleiuri vegetale, mai putin nocive pentru inima. Si, de asemenea, fructe si legume.

Dar comun alimentatiei acestor popoare este vinul. Bautura zeilor cum este numit de popoarele bazinului mediteranean, vinul reprezinta principala explicatie a numarului redus de decese prin infarct in aceasta parte a Europei.

EFECT PROTECTOR
Studiile demonstreaza ca mortalitatea este mai redusa la persoanele care beau zilnic vin comparativ cu persoanele abstinente de la aceasta bautura. Aceleasi studii confera vinului un efect protector fata de bolile cardiovasculare, in special fata de infarct. Interpretarea rezultatelor acestor studii trebuie nuantata, deoarece sunt dovezi ca actiune protectoare similara au si berea, dar si alte bauturi alcoolice. Majoritatea studiilor sustin ca efectul protector al vinului se inregistreaza la un consum de 1 - 2 pahare zilnic, fata de 3 - 5 pahare cat recomanda un studiu danez realizat in 1995.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă