Specialiştii de la Mayo Clinic din Statele Unite au realizat un set de zece simptome care ar putea anunţa afecţiuni ce ne pot pune viaţa în pericol.
Organismul uman are capacitatea de a semnaliza, prin diverse metode, dacă ceva este în neregulă: dureri în piept sau în zona abdominală (mai mici sau mai mari), stări de ameţeală, ganglioni inflamaţi sau pierderi de greutate inexplicabile. De multe ori însă nu dăm atenţie acestor semne, sperând că "totul va trece".
Iată lista celor zece semne ce nu ar trebui ignorate, ci, dimpotrivă, ar trebui anunţate de urgenţă medicului de familie. Acesta va decide dacă este necesar un consult amănunţit sau o trimitere la un medic specialist care poate recomanda o serie de analize. Pentru că este foarte important să nu uitaţi că prezenţa în timp util la medic poate uneori să ne salveze viaţa.
1. SLĂBIŢI FĂRĂ SĂ ŢINEŢI REGIM
Pierderea kilogramelor este un motiv de bucurie aproape pentru oricine. Însă este important să reţineţi că, dacă nu urmaţi un regim în acest sens, slăbitul continuu poate fi semn al unei afecţiuni. Astfel, dacă kilogramele pierdute reprezintă 10% din greutatea corporală, mergeţi de urgenţă la medic.
Această pierdere inexplicabilă poate anunţa unele afecţiuni, printre care se numără hipertiroidismul, depresia, bolile de ficat, cancerele, tulburările de absorbţie ale unor nutrienţi.
2. FEBRĂ PERSISTENTĂ
Febra nu este o afecţiune. Dar de cele mai multe ori este un simptom al unei afecţiuni. De cele mai multe ori, febra poate să însemne că organismul dumneavoastră luptă cu o infecţie virală sau bacteriană. Indiferent de felul infecţiei, dacă aveţi febră egală sau mai mare de 38,9 grade Celsius o perioadă de trei sau mai multe zile, nu amânaţi să consultaţi medicul. Febra persistentă poate să ascundă o serie de infecţii. De la cele de tract urinar la tuberculoză. Temperatura crescută poate să fie, de asemenea, semn de limfom.
3. RESPIRAŢIE ACCELERATĂ
Dacă respiraţi greu şi accelerat, fără să fiţi răcit sau să fi venit recent de la sala de sport ori de la alergări, ar fi indicat să efectuaţi o serie de analize. Dacă acest simptom persistă chiar şi când staţi întinşi pe spate, aranjaţi de urgenţă o vizită la medic. Cauzele acestui disconfort sunt afecţiunile pulmonare cronice, bronşitele cronice, astmul, pneumonia, embolismul pulmonar, dar şi bolile cardiace. Dificultatea în respiraţie mai poate fi provocată de atacurile de panică.
4. SCHIMBĂRI ALE TRANZITULUI INTESTINAL
Oamenii se întreabă frecvent ce înseamnă un tranzit intestinal corespunzător. Sunt persoane care se simt bine dacă au scaun de trei ori pe zi. Dar sunt şi persoane care se simt la fel de bine chiar dacă au scaun doar de trei ori pe săptămână. În acest interval, totul poate fi considerat normal. Pentru a vă da seama dacă intervin schimbări în tranzitul dumneavoastră intestinal este bine să vă cunoaşteţi organismul foarte bine. Însă sunaţi de urgenţă medicul, pentru a vă programa la un consult dacă aveţi scaun cu sânge, o diaree care durează mai mult de o săptămână, sunteţi constipat de peste trei săptămâni, aveţi scaun negru sau foarte închis la culoare. Orice astfel de simptom poate fi un semn de infecţie bacteriană (campylobacter sau salmonella), infecţie bacteriană sau paraziţi intestinali. Nu sunt excluse bolile inflamatorii intestinale sau cancerul de colon.
5. DELIRUL
Delirul este o tulburare psihică ce se caracterizează printr-un episod brusc şi sever de confuzie însoţit de o schimbare rapidă a stării psihice: pendularea de la letargie la agitaţie. Acest simptom nu poate fi perceput de cel care îl experimentează, ci de rudele sau prietenii acestuia. Nu orice tulburare psihică trebuie anunţată obligatoriu medicului. Dar trebuie să consultaţi un cadru medical specializat dacă vi se întâmplă să fiţi dezorientat în ceea ce priveşte timpul şi locul, dacă aveţi schimbări bruşte de comportament, probleme de concentrare de memorie sau dacă faceţi frecvent confuzii. Aceste schimbări de comportament ar putea semnaliza că organismul dumneavoastră se luptă cu o infecţie, este anemic, cantitatea de zahăr din sânge este foarte redusă. Nu trebuie excluse nici reacţiile adverse ale organismului la anumite medicamente.
6. DURERI DE CAP BRUŞTE ŞI SEVERE
Migrenele şi durerile de cap sunt destul de frecvente şi, în general, nu sunt un semn de îngrijorare. Dar o durere declanşată brusc, aparent fără motiv, poate fi semnul unei serioase probleme de sănătate. Este cazul să mergeţi la un medic dacă aveţi o durere de cap care vă fulgeră efectiv, dacă durerea se asociază cu febră, gât înţepenit, iritat, confuzie şi convulsii. De asemenea, dacă durerile îşi schimbă intensitatea sau modalitatea de manifestare, după vârsta de 55 de ani nu ezitaţi să faceţi un set de analize. Ele pot arăta o inflamaţie a arterelor, o tumoare cerebrală sau chiar un anevrism.
7. SLĂBICIUNE, PIERDEREA VEDERII SAU A CAPACITĂŢII DE A VORBI
Prezenţa unuia dintre cele trei simptome impune rapid prezenţa la medic. În cazul în care cele trei simptome sunt însoţite de amorţeală a unei părţi a corpului, întunecarea bruscă şi înceţoşarea vederii, pierderea capacităţii de a-i înţelege pe ceilalţi, ameţeală inexplicabilă, cădere sau instabilitate, dureri de cap fulgerătoare, nu întârziaţi vizita la medic. Atenţie, orice minut este unul irosit în detrimentul sănătăţii. Cele trei simptome apar doar în cazul unui atac ischemic tranzitor (AIT). Deşi AIT nu provoacă leziuni permanente, aproximativ o treime dintre persoanele care suferă un accident ischemic tranzitor vor suferi şi de un accident vascular cerebral, de obicei, în decursul aceluiaşi an.
8. FLASH-URI DE LUMINĂ
Fie că aveţi deficienţe de vedere sau nu, orice schimbare a acuităţii vizuale reprezintă un motiv întemeiat să consultaţi un oftalmolog. Consultul este obligatoriu, mai ales dacă, din când în când, aveţi senzaţia că vedeţi flash-uri. Aceste semnale luminoase pot fi un simptom al dezlipirii de retină. Această afecţiune oculară netratată poate cauza chiar pierderea vederii.
9. SENZAŢIE DE SAŢIETATE INEXPLICABILĂ
Dacă o persoană se satură la puţin timp după ce s-a aşezat la masă nu este chiar semn de bucurie. Deşi multă lume crede asta, dacă vă număraţi printre cei care se simt sătui după ce abia au "ciugulit" ceva de mâncare, şi acest lucru se întâmplă de mai bine de o săptămână, nu ocoliţi medicul. De asemenea, dacă senzaţia de saţietate timpurie este însoţită de greaţă, vărsături, balonare, febră, de pierderea sau de creşterea în greutate, precizaţi-i medicului şi aceste simptome. Cauzele probabile ale acestei senzaţii de saţietate sunt arsurile la stomac, sindromul de colon iritabil, precum şi probleme mai grave, cum ar fi obstrucţia gastrică sau cancerul esofagian.
10. ARTICULAŢII FIERBINŢI, ROŞII SAU INFLAMATE
În cazul în care una sau mai multe dintre articulaţii sunt inflamate, ar putea fi semnul unei infecţii ce necesită îngrijire de urgenţă. Alte cauze ale inflamării articulaţiilor pot include guta sau unele tipuri de artrită. Prin urmare, nu întârziaţi vizita la medic.