De luni de zile, e criza in farmacii de Euthyrox, un medicament vital bolnavilor de tiroida – celor care sufera de insuficienta tiroidiana si, in special, celor care au fost operati de tiroida. Aproximativ 5% din populatie sufera de insuficienta tiroidiana, adica un milion de oameni. Mai multe zeci de mii sunt efectiv dependenti de levothyroxinum, substanta activa din Euthyrox. Lasati fara medicament, timp de o luna, acesti oameni pot muri.
De cateva saptamani, criza s-a acutizat si a disparut si inlocuitorul Euthyrox-ului, L-thyroxin. Bolnavii asigurati au dreptul la aceste medicamente gratuit, dar produsele nu se gasesc nici la vanzare libera (fara compensare).
Sunand in farmacii, am constatat ca farmacistele sunt fie compatimitoare fata de cei aflati la nevoie, fie efectiv exasperate de cate telefoane primesc, zilnic, pe acest subiect.
Pe 28 octombrie, importatorul Euthyrox, Chimimport Plurimex anunta, pe propria pagina de internet: 'Va facem cunoscut ca, avand in vedere cererea neobisnuit de mare pentru acest medicament, am luat masura suplimentarii cantitatilor achizitionate si distribuite in teritoriu pentru a putea satisface necesitatile actuale. Medicamentul Euthyrox este disponibil in cantitati suficiente si nu exista discontinuitati in aprovizionarea lui. Pentru relatii suplimentare va rugam sa ne contactati'. Desi au trecut mai bine de doua saptamani de la acel anunt, Euthyrox tot nu este de gasit in farmacii. Am sunat la Chimimport si ni s-a spus ca vom fi contactati. Nu am fost contactati. Am revenit si rezultatul a fost identic.
De la una dintre farmaciile la care am sunat pentru a intreba de Euthyrox/L-thyroxin, am flat ca producatorul Euthyrox, compania germana Merk KGAA si-a inchis reprezentanta din Romania si e in frictiuni cu importatorul Chimimport.
In ceea ce priveste L-thyroxin-ul, producatorul Berlin-Chemie are reprezentanta in Romania, care se ocupa si de importuri. Persoana care ne-a raspuns la telefon ne-a asigurat, initial, ca medicamentul se gaseste in farmacii. Cand am precizat ca am verificat in toate lanturile farmaceutice si produsul nu e de gasit, replica a fost 'nu stiu ce sa zic, medicamentele au ajuns in tara saptamana trecuta, poate fi o problema de distributie'. Am fost invitati ca, pentru detalii suplimentare sa ii scriem directorului Berlin-Chemie Romania, ceea ce am facut, fara a primi raspuns inainte de publicarea articolului.
Update: In cursul serii de luni am fost contactati de Dario Ronco, directorul Berlin-Chemie Romania, care a reiterat faptul ca firma sa a reinnoit stocul de L-thyroxin si ca acesta ar trebui sa se gaseasca foarte curand in lanturile de farmacii. "Noi aveam o cota de 18 - 20 la suta din piata, liderul fiind Merk, cu 80 - 82 la suta. Nu eram pregatiti pentru acest accident. Dar, in urma cu cateva saptamani, cand am constatat ce se intampla, am comandat in Germania o cantitate de cinci ori mai mare decat de obicei. Pe data de 9, aceasta cantitate a ajuns in tara. In mod normal, ar trebui ca de maine sa se gaseasca L-thyroxin in mai multe farmacii. Nu stiu insa ce s-a intamplat in cazul Euthyrox si nu-mi permit sa speculez. Dar, cand esti lider pe o asemenea piata, ai si anumite responsabilitati. Nu poti sa opresti livrarea peste noapte, fara sa anunti pe nimeni".
Dincolo de sincopele de pe lantul producator-importator-distribuitor-farmacie, in Romania exista o autoritate -Ministerul Sanatatii- care ar trebui sa vegheze pentru ca medicamentele vitale sa nu lipseasca din farmacii.
Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii (MS) spune ca 'Piata medicamentelor e libera! In cazuri cu totul speciale, Ministerul, prin Directia Farmaceutica, intervine si importa direct medicamentul respectiv. In acest caz, Ministerul a fost sesizat in privinta unei crize temporare, determinata de un zvon din piata cum ca s-ar sista producerea medicamentului, ceea ce a facut ca multi sa isi faca stocuri. S-au purtat discutii cu importatorii si acestia au afirmat ca au adus medicamentele si ca exista pe piata'.
In baza celor afirmate de importatori, si MS a ramas la ideea ca cele doua medicamente se gasesc in farmacii. Se dovedeste, insa, ca situatia nu sta asa.
Medicul endocrinolog clujean George Dorin Pop spune ca situatia este foarte grava: 'Sunt zeci de mii de persoane a caror viata depinde de acest medicament. Cel mai mare nevoie au pacientii carora tiroida le-a fost extirpata. In absenta tratamentului, problemele de sanatate se agraveaza si poate surveni chiar decesul, dupa o luna fara medicatie, in special in cazul celor care au si probleme cardiace'.
Hipotiroidia este mai frecvent intalnita in cazul femeilor cu varsta peste 40 de ani. In cazul copiilor, hipotiroidia provoaca intarziere de crestere fizica si psihica. Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt multiple, insa cea mai intalnita este tiroidita autoimuna, care duce la o inflamare a tiroidei, din cauza anticorpilor produsi in exces de sistemul imunitar. Hipotiroida apare si din cauza deficientei de iod sau dupa tratament cu iod radioactiv. Simptomele hipotiroidei constau in oboseala, sensibilitate crescuta la frig, constipatie, voce ragusita, nivel crescut de colesterol, incetinire a ritmului cardiac, luarea foarte rapida in greutate, dureri de muschi si rigiditate a articulatiilor, depresie. In lipsa tratamentului, simptomele se pot agrava si se ajunge la mixedem, adica stari de ameteala, convulsii, irigarea insuficienta a creierului, intoleranta crescuta la frig, chiar pierderea cunostintei, letargie, deces.