x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Zincul imbunatateste memoria

Zincul imbunatateste memoria

03 Mai 2005   •   00:00

Parintii se plang ca fiul, fiica lor nu mai dau randamentul dorit la scoala, ca sunt apatici, in timp ce copiii spun ca nu mai pot invata. Una dintre cauzele acestei probleme poate fi deficitul de zinc.



  • de GEORGETA LICSANDRU

  • INVATATURA. Memorarea lectiilor este usurata de doza zilnica de zinc
    STUDIU. Un grup de cercetatori americani, coordonati de James Penland, de la Centrul national de studiu al alimentatiei, au intreprins un studiu pentru a vedea actiunea zincului asupra psihicului uman. Pe durata a doi ani, acestia au tinut sub observatie mai multi adolescenti si au ajuns la concluzia ca dozele zilnice de zinc imbunatatesc memoria. Subiectii au fost impartiti in trei grupe: prima dintre ele a primit zilnic cate 20 de miligrame de zinc dizolvat intr-un pahar de suc de portocale, a doua grupa a primit cate 10 miligrame, iar adolescentii din a treia grupa au primit o substanta placebo. Rezultatele au aratat ca adolescentii care au primit cate 20 de miligrame de zinc pe zi au putut memora mult mai usor si mai bine decat ceilalti diferite informatii. Carenta de zinc se manifesta destul de rar. Cei mai afectati insa sunt copiii si adolescentii. Simptomele carentei sunt lipsa poftei de mancare, tulburari de crestere, pierderea simtului gustativ, afectarea sistemului imunitar. De asemenea, pielea devine mai uscata, parul incepe sa cada, ranile se cicatrizeaza mai greu. In aceste cazuri este bine sa se intervina cu suplimente nutritive cu zinc.

    SURSE. Pe langa suplimentele nutritive, zincul poate fi luat si din alimente. Principalele surse alimentare de zinc sunt carnea, ficatul, pestele, produsele lactate, ouale, fructele si legumele. Daca solul este bogat in zinc, atunci si fructele si legumele contin acest microelement. Aportul zilnic recomandat de zinc este diferit. Astfel, femeile au nevoie de 5-10 miligrame de zinc, barbatii si femeile gravide - 15 miligrame, iar cele care alapteaza - 19 miligrame.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă zinc