x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ziua bună începe de dimineaţă

Ziua bună începe de dimineaţă

de Magda Marincovici    |    27 Oct 2009   •   00:00
Ziua bună începe de dimineaţă
Sursa foto: /Stockexpert

Regula de aur: să ne trezim firesc, calm, fără a stresa organismul. Această regulă ne ajută să începem ziua cu dreptul. Dar pentru a ne face ziua plăcută încă de la primele ore, mai trebuie să respectăm câteva reguli simple şi de bun-simţ. Care ne iau cel mult 15 minute, dar ne dau multe ore de chef de viaţă.



TREI MINUTE PENTRU A NE DA JOS DIN PAT
Dar nu mai mult de trei minute! Şi în aceste trei minute aprindeţi lumina dacă afară e încă întuneric. Şi cu zâmbetul pe buze întindeţi mâinile şi picioarele, aduceţi genunchi la piept în câteva reprize. Este un mod plăcut şi eficient de a ne trezi din somn.

CINCI MINUTE SUB DUŞ
Deja aţi făcut ochi şi e bine să vă ridicaţi din pat pentru duş, o activitate necesară, dinamică şi plăcută. În plus, duşul stimulează metabolismul şi creşte secreţia de endorfine. Hormonii fericirii, endorfinele, sunt implicaţi în crearea sentimentului de bucurie şi în diminuarea durerii, stresului, depresiei. Aceşti hormoni au capacitatea de a bara drumul acestor stări neplăcute către creier, mecanism care ne duce cu gândul la droguri. Dar endorfinele sunt nişte droguri naturale, proprii organismului nostru, care nu creează dependenţă. Important: după duş, faceţi câteva exerciţii uşoare (de respiraţie, flexare, stretching) pe un fond muzical agreabil.

DOUĂ MINUTE PENTRU O BAIE DE LUMINĂ
Trageţi draperiile, deschideţi larg ferestrele indiferent de sezon, pentru a aerisi dormitorul şi a respira aer curat. Plasaţi-vă în faţa ferestrei, în locul cel mai bine luminat şi lăsaţi-vă scăldată într-o baie de lumină. Pentru că, aşa cum ştiţi deja, terapia cu lumină este aducătoare de bună dispoziţie, este vindecătoare de depresie. Priviţi cerul şi aveţi convingerea că, deşi sunt nori, soarele cu razele lui blânde, matinale, va încărca organismul nostru cu energia necesară pentru încă o zi de activitate.

CINCI MINUTE PENTRU UN MIC DEJUN ECHILIBRAT
E o greşeală enormă să săriţi micul dejun. Azi, o felie de pâine prăjită cu ceva, mâine la fel... Şi treptat, treptat, gândiţi-vă ce v-ar plăcea să mâncaţi la micul dejun. E minunat să pregătiţi micul dejun nu oricum, ci fredonând un şlagăr preferat. Mâncaţi uşor, dar consistent. Şi neapărat, la final, un fruct: un kiwi, un măr... sau un "fresh". Luaţi în calcul şi un suc de lămâie cu apă... Un excelent mijloc de eliminare a toxinelor...

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dimineaţa reguli