x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sângele ar putea fi conservat mult mai mult timp în spitale. Soluţia s-a găsit studiindu-se peştii

Sângele ar putea fi conservat mult mai mult timp în spitale. Soluţia s-a găsit studiindu-se peştii

05 Feb 2014   •   13:58
Sângele ar putea fi conservat mult mai mult timp în spitale. Soluţia s-a găsit studiindu-se peştii

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Warwick este pe cale să dezvolte o metodă de conservare a sângelui pentru durate de timp mult mai mari ca în prezent, o metodă care ar duce la evitarea penuriei de sânge din spitale, una dintre marile probleme din ziua de azi.

Sângele, chiar dacă este refrigerat, nu poate fi păstrat decât cel mult o lună. Din această cauză, este nevoie de donatori constanţi pentru a se menţine rezerve suficiente.

Pentru a găsi o metodă de conservare a sângelui pentru durate mai mari de timp, cercetătorii de la Universitatea Warwick au studiat peştii oceanici care trăiesc în zona arctică, în special codul arctic, care supravieţuiesc la temperaturi sub limita îngheţului fără ca sângele lor să fie afectat. Asta pentru că sângele acestor peşti conţine un fel de antigel natural care împiedică sângele să îngheţe.

"Am folosit această cercetare ca punct de plecare pentru a dezvolta o substanţă sintetică care să imite ceea ce natura a făcut atât de bine. În urma cercetării am constatat că alcoolul polivinilic, care este un derivat al cleiului, imită foarte bine proprietăţile antiîngheţ ale proteinelor găsite în aceşti peşti", spune chimistul Matthew Gibson, care a fost implicat în studiu.

În SUA, sângelui congelat pentru transfuzii i se adaugă solvenţi organici pentru a se preveni formarea cristalelor care pot distruge membrana celulelor. Înainte de transfuzii, însă, aceşti solvenţi trebuie eliminaţi, o procedură care durează câteva zile.

Sistemul propus de cercetătorii de la Universitatea Warwick presupune adăugarea proteinelor cu proprietăţi antiîngheţ într-o cantitate de doar 0,1% din volumul sângelui, proteine care nu trebuie îndepărtate. Acest lucru înseamnă că sângele poate fi uşor decongelat şi folosit în situaţii de urgenţă.

"Deşi încă mai e nevoie de teste, această metodă este foarte promiţătoare şi permite extinderea pe perioade foarte mari de timp a duratei de conservare a sângelui", spune Matthew Gibson.
 

×
Subiecte în articol: transfuzie sangvina transfuzie antigel