x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum alegem ce sport să facem 

Cum alegem ce sport să facem 

de Maria Coman     |    09 Aug 2023   •   06:00
Cum alegem ce sport să facem 

Ne dorim să slăbim fără prea mult efort şi fără să facem sport, dar din păcate nu e uşor şi nici sănătos să facem asta. Pe de altă parte, nu e o soluție nici să punem presiune pe noi şi să ne obligăm să facem lucruri care nu ne plac. Nu toată lumea are o rutină.

Fiecare zi poate fi diferită. Sunt zile în care avem timp de sport, zile în care nu, zile în care avem chef şi zile în care nu. Aşa că în cele ce urmează vom vorbi mai degrabă despre mişcare, decât despre sport şi despre cum putem să folosim la maximum activităţile obișnuite. 

Adevărul este că activitatea fizică crește arderile metabolice. Cu alte cuvinte, metabolismul nu este un dat cu care te naști și asupra căruia nu poți interveni. Dimpotrivă, arderile metabolice pot fi accelerate în mod special cu ajutorul mișcării, pentru că așa îți impulsionezi corpul să consume o parte dintre depozitele de grăsime pe care le-a acumulat în timp. Ai observat că am spus „mișcare”? Sportul presupune o activitate desfășurată într-un cadru organizat, la sală sau la un club sportiv. Implică eforturi susținute, intensitate, disciplină, planificare, chiar ideea de competiție. Antrenamente și sacrificii. Înțeleg de ce ți-e greu să te înhami la așa ceva. Pe de altă parte, atunci când pur și simplu faci mișcare, pornești de pe alte poziții. Mai confortabile. Acesta este practic primul nivel după statul pe canapea sau pe scaun – o formă simplă de activitate fizică, ușor de integrat în viața de zi cu zi. Nici nu trebuie să îmbrace mereu forma unei activități programate, ci poate deveni esența unui stil de viață activ.

Ce e important să înţelegem este că orice formă de mişcare are valoarea unui exerciţiu fizic. Important este să te miști zilnic, chiar în mai multe reprize scurte, alegând tipurile de activitate fizică pe care tu le consideri antrenante. Nu ai nevoie de echipamente speciale, de antrenor, de abonamente. Nici măcar de un timp special alocat, pentru că poți strecura câteva exerciții la fiecare oră petrecută în fața calculatorului sau a televizorului.

Dacă plecăm de la  ideea „Vreau să slăbesc fără sport” din cauză că ne dor genunchii, spatele ori avem  probleme cu inima, atunci e bine să ştim că mișcarea ușoară te va ajuta să îți îmbunătățești starea de sănătate, iar medicul care te tratează va confirma asta. Urmărește un program de exerciții online sau instalează-ți o aplicație și poți face mișcări simple chiar în siguranța propriului cămin.

Te întrebi deja „Câtă mișcare trebuie să fac zilnic”? Pentru menţinere, se recomandă un minimum de 30 de minute pe zi sau echivalentul a 200 de calorii consumate. De exemplu, asta înseamnă 5.000 de pași de mers pe jos. Dar pentru scădere eficientă în greutate, din grăsime, ar fi indicat să consumi în medie 400 de calorii pe zi prin exerciții fizice. Poți ajunge treptat la acest nivel.

Şi acum câteva idei de a integra mişcarea în vieţile noastre, fără a face sport propriu zis. Cumpără-ți un pedometru sau instalează-ți o aplicație pe telefon pentru a ține evidența pașilor pe care îi faci zilnic: când dai cu aspiratorul, când speli geamurile, când strângi frunzele din curte sau întinzi rufele. Nu vor face o diferență pentru forma ta fizică, dar așa te vei obișnui cu ideea că fiecare pas contează. Și în timp vei fi motivat să crești numărul activităților fizice, văzând că se contorizează orice mișcare. Apoi, gândește-te ce tipuri de mișcare noi și inedite îți pot face plăcere. Pe listă pot fi incluse fel de fel de activităţi, de la săritura cu coarda la alergarea pe loc, în sufragerie, în faţa televizorului, dans pe YouTube, cursuri de dans, urcatul şi coborâtul scărilor, tenis de picior, şi, cel mai important, nu uita de mersul pe jos.  Aceasta este mișcarea pe care o poate face oricine, în orice condiții. Poți evita astfel mijloacele de transport în comun când trebuie să faci drumuri la bancă, la instituțiile statului, la poștă, la diverse magazine, la doctor. Dă-i o pauză și mașinii personale, pentru că vremea este de partea ta. Alege să îți faci cumpărăturile la un supermarket mai îndepărtat de casă și mergi pe jos până acolo și înapoi, cu plasele pline de cumpărături. Activitatea fizică de intensitate moderată înseamnă un mers moderat spre accelerat cu o înaintare de un kilometru în 10-15 minute. Există câteva variante extrem de plăcute pentru a îmbina mișcarea cu respirația controlată, meditația sau relaxarea. Este vorba despre yoga, pilates sau stretching. Te poți baza pe instructorii de pe YouTube sau pe aplicațiile specializate pentru ghidare, creându-ți acasă propria oază de wellness. Nu trebuie decât să alegi o lumină caldă, să aprinzi o lumânare aromată sau câteva bețișoare parfumate și să te concentrezi asupra propriului corp. Dacă dietele pot fi în majoritatea lor analizate, chestionate sau chiar contestate, mișcarea nu are același statut dubitativ sau opțional. Dar nu aș spune nici că este obligatorie, pentru că nu îmi place deloc acest cuvânt.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sport miscare metabolism