SANATATEA CUPLULUI
Aducerea pe lume a unei vieti ramane invaluita de mister si magie in ciuda progreselor pe care medicina le-a inregistrat de-a lungul timpului. Femeia insarcinata fascineaza, iar familia care asteapta un
copil traieste clipe de fericire si de implinire.
STELUTA INDREI
Aparitia unui copil inseamna in acelasi timp si renuntarea partenerilor de a se ocupa de ei insisi. Apar noi responsabilitati in viata de cuplu, poate chiar cele mai importante, pentru ca noul membru al familiei are nevoie de toata dragostea si atentia parintilor, iar o buna parte din timpul lor trebuie sa fie dedicata bebelusului.
Profesor doctor Dimitrie Nanu, seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie de la Spitalul Caritas din Bucuresti, este de parere ca, "in cazul in care sarcina este dorita, ea va avea un efect pozitiv in cadrul cuplului respectiv. Astfel, un copil duce la implinirea cuplului, avand un efect de consolidare a relatiei celor doi parteneri, de armonizare in intregul ei".
Cele noua luni de sarcina reprezinta o perioada delicata atat pentru barbat, cat mai ales pentru viitoarea mama. Deseori, tanara mama nu are incredere in ea, iar viitorul tata trebuie sa o sustina, sa comunice cu ea si sa ii explice ca nu trebuie sa ii fie teama ca nu va sti cum sa se descurce cu acea fiinta fragila care depinde de ea. El va fi alaturi de ea, iar, in plus, instinctul matern ii va dicta cum sa isi legene pruncul, cum sa il hraneasca, cum sa il alinte, cum sa il tina in brate.
Mai dificil este in cazul cuplurilor unde sarcina nu este dorita. "Daca ambii parteneri nu doresc sarcina, ea se va sfarsi aproape intotdeauna cu un avort sau un abandon in maternitate", semnaleaza prof. dr. Dimitrie Nanu. Problemele apar, in general, cand doar unul dintre cei doi isi doreste copilul, iar celalalt il respinge categoric. "In astfel de situatii, cel mai frecvent apar crize majore in viata de cuplu, nu de putine ori soldandu-se cu distrugerea relatiei dintre ei", atrage atentia prof. dr. Nanu.
Si problemele de fertilitate au repercusiuni asupra armoniei vietii de cuplu. Prof. dr. Dimitrie Nanu spune ca la partenerul "vinovat" ca nu poate avea copii pot aparea reactii de culpabilizare, chiar de depresie. "Exista, de asemenea, situatia de intoleranta si de acuze reciproce intre cei doi parteneri, cu reale consecinte negative asupra vietii de cuplu, ducand la certuri repetate pana la separarea efectiva."
EL
Rolul tatalui nu se limiteaza doar la satisfacerea dorintelor partenerei. Daca ea asteapta un copil inseamna ca si barbatul se afla in aceeasi situatie. De aceea, este bine sa participe la vizitele medicale si la ecografii, sa auda bataile inimii bebelusului, sa descopere primele imagini cu el, neclare, dar atat de emotionante. Astfel, observa cum se dezvolta copilul in viata intrauterina.
Viitorul tata trebuie sa stie ca bebelusul il cunoaste inainte de a se naste. Vocea tatalui ii este familiara de cand poate percepe sunetele. Astfel, cand vine pe lume, micutul este sensibil la mangaierile si vorbele parintelui. Pentru a se apropia mai mult de copil, tatal nu trebuie sa se dea in laturi de la ingrijirea lui: sa ii schimbe scutecele, sa ii faca baie, sa il tina in brate. Nimic nu se compara cu apropierea directa dintre copil si parinte. In orice caz, barbatul nu trebuie sa se lase intimidat de experienta pe care femeia a capatat-o la maternitate. Foarte repede, el va sti sa il schimbe, sa il alinte, sa il calmeze la fel de bine ca mama.
Daca partenera suporta cu greu transformarile corpului, el trebuie sa o linisteasca si sa ii arate prin gesturi tandre ca nu este mai putin frumoasa decat inainte. Un masaj o va ajuta sa se destinda si chiar sa treaca mai usor peste durerile de spate pe care le provoaca sarcina. Chiar daca parerile sunt impartite in ceea ce priveste asistarea tatalui la nastere, specialistii spun ca decizia aceasta trebuie luata de ambii parteneri. Pentru unii, este foarte greu sa isi vada fiinta iubita suferind fara sa ii poata alina suferinta.
EA
In afara de fericirea de a avea un copil, gravida trebuie sa incerce sa transforme cele noua luni in momente speciale. Trebuie sa aiba grija la alimentatie, sa inceapa exercitiile de gimnastica pentru gravide, sa se ingrijeasca pentru a evita vergeturile si varicele specifice sarcinii si sa nu uite ca viata sexuala este permisa in aceasta perioada. De asemenea, ea trebuie sa efectueze controalele medicale necesare.
In timpul sarcinii, corpul femeii trece prin schimbari extraordinare. Unele tolereaza mai usor sau mai greu modificarile hormonale si transformarile siluetei. Emotiile sunt mai accentuate, lacrimile apar din orice motiv. Pierderile de fier si de calciu determina suplimentarea aportului in aceste elemente. De aceea, din instinct, femeia insarcinata are pofta de carne rosie, de fructe si legume bogate in fier sau de diverse produse lactate. Anumite mirosuri, dimpotriva, ii provoaca repulsie. Din aceste motive, specialistii spun ca poftele sunt deseori expresia unor nevoi psihologice. De fapt, sunt capricii aparute din nevoia femeii gravide de a fi protejata.
Femeile care au dat nastere unui copil au o speranta de viata mai mare, conform unui studiu efectuat de cercetatorii francezi. Potrivit acestora, la 45 de ani, femeile care nu au avut copii au un risc de mortalitate de 14%. Explicatia consta in faptul ca ele nu au avut controale medicale legate de maternitate si nici responsabilitatea copiilor. Femeile cu copii sunt mai atente cu sanatatea lor. La femeile celibatare, riscul de mortalitate creste la 26%. Totusi, femeile care au adus pe lume cinci copii, de exemplu, au si ele un risc de mortalitate de 15%.