x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 10 alimente care provoacă balonare. Pentru a avea un abdomen plat, trebuie să renunțați la...

10 alimente care provoacă balonare. Pentru a avea un abdomen plat, trebuie să renunțați la...

18 Apr 2016   •   18:50
10 alimente care provoacă balonare. Pentru a avea un abdomen plat, trebuie să renunțați la...

Balonarea este o problemă care îi poate afecta chiar și pe cei care mănâncă foarte sănătos. Medicii și nutriționiștii au descoperit că anumite alegeri alimentare, corecte la o primă vedere, duc la acest tip de disconfort.

Unele fructe sau legume, dar și lactatele, guma de mestecat și băuturile acidulate pot provoca balonare, informează dailymail.co.uk.

Cele 10 alimente din cauza cărora nu putem avea un abdomen plat sunt:

 

  1. Cruciferele

Dr Marilyn Glenville, autoarea a numeroase cărți de nutriție, susține că vegetalele din categoria cruciferelor, precum broccoliul, conopida, varza, provoacă balonare.

„Din cauza lipsei de enzime în intestinul mic, aceste vegetale nu se digeră, cauzând gaze și flatulență.”

 

  1. Păstăi, leguminoase (fasole, mazăre, linte) și rădăcinoase

Considerate de cele mai multe ori alimente de bază ale unui regim de viață sănătos, aceste vegetale pot provoca balonare și flatulență.

„Deși sunt sănătoase și nu conțin grăsimi, au anumiți compuși care irită intestinele.”, susține nutriționista.

 

  1. Fructe cu sâmburi/ din categoria drupelor

Prunele, de exemplu, conțin substanțe organice, benefice digestiei. Totuși, efectul lor depinde de flora din intestine a fiecărei persoane. Dacă nu sunt digerate cum ar trebui, aceste fructe fermenteazăm cauzând balonare și gaze.

 

  1. Condimente

Deși sunt benefice, anumite condimente sau alimente condimentate stimulează secreția de acid gastric, ducând la balonare și iritații stomacale.

 

  1. Guma de mestecat

„Guma de mestecat vă împiedică adesea să luați gustări nesănătoase între mese, dar în același timp vă face să înghițiți aer, care stimulează balonarea. În plus, guma de mestecat stimulează enzimele digestive, implicit senzația de foame.Pentru gustările dintre mese, alegeți morcovi sau ardei.”

 

  1. Sarea

Sarea cauzează retenție de apă, avertizează specialista în nutriție. „Nu adăugați niciodată sare în mâncare. Este nocivă pentru inimă și crește tensiunea arterială, dar trebuie eliminată din dietă și de cei care vor să slăbească. Retenția de apă vă face să arătați mai balonat, mai greu.”

 

  1. Băuturile tip Cola light

Nu au calorii, dar bulele pe care băuturile carbogazoase dietetice le conțin cauzează balonare. Alegeți să beți apă plată (cu lămâie) sau ceaiuri neîndulcite.

 

  1. Îndulcitorii

Îndulcitorii trebuie evitați. Multe persoane suferă de balonare din cauza alimentelor și băuturilor îndulcite artificial.

 

  1. Lactatele

Unele persoane nu produc lactaza, enzima necesară pentru digestia lactozei, un glucid întâlnit din lapte.

Cei care suferă de intoleranță la lactoză se vor confrunta cu balonări și disconfort stomacal atunci când consumă lapte sau produse derivate.

 

  1. Carbohidrații rafinați

Alimentele bogate în carbohidrați rafinați precum pâinea sau pastele au un indice glicemic mai ridicat decât variantele lor integrale.

 

×