x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 10 moduri de a evita problemele digestive provocate de consumul de cafea

10 moduri de a evita problemele digestive provocate de consumul de cafea

de Anastasia Paul    |    24 Iul 2024   •   19:45
10 moduri de a evita problemele digestive provocate de consumul de cafea
Sursa foto: Unsplash.com

În timp ce cafeaua crește nivelul de energie și promovează pierderea în greutate, poate provoca disconfort digestiv.

Pentru mulți oameni, o ceașcă de cafea este esențială pentru a-și începe ziua. Nu numai că ne face mai energici, dar aroma bogată și îndrăzneață o fac și o băutură de dimineață îndrăgită.

Cafeaua îmbunătățește vigilența și conține antioxidanți. Cu toate acestea, poate fi vinovată de disconfort digestiv, cum ar fi arsurile la stomac, la fel ca citricele, roșiile, ceapa și ciocolata, care sunt acide și pot provoca la arsuri la stomac.

Prin urmare, în timp ce cafeaua poate fi o băutură încântătoare, în special pentru efectele sale stimulative, unii oameni ar putea fi nevoiți să-și limiteze consumul de cafea pentru a evita potențialele probleme digestive. 

Ce înseamnă arsuri la stomac
Arsurile la stomac sunt una dintre cele mai incomode probleme gastrice. Provoacă o senzație de arsură în piept, adesea resimțită după masă sau noaptea, și apare atunci când alimentele se întorc înapoi, fenomen care se numește reflux gastric. Acesta poate duce la disconfort, un gust acru în gură și dificultăți la înghițire.

Unii oameni o numesc durere de inimă ar nu are nimic de-a face cu inima. Durerea din cauza arsurilor la stomac apare de obicei chiar deasupra stomacului și poate provoca greață, balonare și eructație.

Cafeaua poate provoca arsuri la stomac

Există mai multe motive pentru care cafeaua poate duce la arsuri la stomac și alte probleme digestive:

- stimulează producția de acid gastric,  iritând mucoasa esofagului 
- aciditatea și cofeina relaxează sfincterul esofagian inferior (LES), o supapă musculară care împiedică, în mod normal, acidul din stomac să revină în esofag. Această relaxare permite refluxul gastric, provocând disconfort și o senzație de arsură
- aciditatea cafelei poate irita direct mucoasa stomacului, exacerbând afecțiuni precum gastrita sau ulcerul.
- în unele cazuri, cofeina acționează ca un diuretic ușor, contribuind la deshidratare, care poate afecta și mai mult digestia.

Legătura dintre cofeină și GRED
Cofeina din cafea contribui la arsuri la stomac și aciditate prin stimularea producției crescute de acid în stomac, ducând la reflux în esofag. Dacă ai arsuri la stomac și de la alte băuturi cu cofeină, cum ar fi sifonul sau ceaiul, atunci vinovatul nu este cafeaua, ci cofeina.

Pentru persoanele cu boală de reflux gastroesofagian (GERD) este indicat să se reducă consumul de băuturi cu cofeină, cum ar fi cafeaua și ceaiul, deoarece acestea pot exacerba simptomele de reflux acid și arsuri la stomac.

Un studiu din 2019, publicat în Clinical Gastroenterology and Hepatology, a constatat că femeile care au consumat cafea, ceai și sifon au un risc mai mare de reflux gastroesofagian în comparație cu cele care au băut apă. Prin urmare, limitarea aportului de cofeină ar putea ajuta la atenuarea simptomelor GERD.

Cum să faci față arsurilor la stomac

1. Evită declanșatoarele
Ocolește alimentele sau băuturile care provoacă arsuri la stomac. Declanșatorii obișnuiți includ cafeaua, alimentele picante, alimentele grase și ciocolata.

2. Mănâncă porții mai mici
Porțiile mari pot pune presiune asupra LES, ducând la arsuri la stomac. Așadar, consumă porții mai mici și dese pentru a îmbunătăți digestia.

3. Nu te culca după ce ai mâncat
Evită să te culci imediat după masă deoarece alimentele pot curge înapoi, în esofag, provocând aciditate.

4. Mestecă gumă
Guma de mestecat crește producția de salivă, care poate ajuta la neutralizarea acidului din stomac și la reducerea arsurilor la stomac. Încearcă acest lucru dacă ești predispus la arsuri la stomac, mai ales după ce mănânci.

5. Rămâi hidratat
Păstrează-te bine hidratat, bând multă apă. Acest lucru poate ajuta la diluarea acidului din stomac și la promovarea unei digestii sănătoase.

6. Bea ceaiuri din plante
Anumite ceaiuri din plante, cum ar fi ceaiul de mușețel, ghimbir și rădăcină de lemn dulce, pot ajuta la calmarea sistemului digestiv și la reducerea arsurilor la stomac.

7. Ridică capul patului
Ridicați capul patului pentru a preveni curgerea acidului din stomac înapoi în esofag, în timp ce dormi.

8. Poartă haine largi
Îmbrăcămintea strânsă în jurul taliei și abdomenului poate pune presiune pe stomac, favorizând refluxul de acid. Poartă haine largi.

9. Renunță la fumat
Fumatul poate slăbi valva dintre stomac și esofag, permițând acidului să ajungă în esofag.

10. Gestionează stresul
Stresul poate agrava simptomele arsurilor la stomac. Poți practica tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă, meditația sau yoga pentru a gestiona nivelul de stres.

Încorporarea acestor schimbări în stilul de viață poate reduce semnificativ riscul de episoade de arsuri la stomac, promovând o sănătate digestivă mai bună, notează healthshots.com.

 

×
Subiecte în articol: cafea arsuri stomac digestie