x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 12.000 de copii, victime ale arsurilor

12.000 de copii, victime ale arsurilor

de Magda Marincovici    |    15 Mar 2012   •   21:00
12.000 de copii, victime ale arsurilor

In Romania, 12.000 de copii sunt victime ale arsurilor, multi dintre ei fiind urgente medicale majore. 'Anual, 12.000 de copii romani sufera arsuri, iar dintre acestia, peste 2.500 sunt pacienti cu varste intre 0 si 4 ani, incadrati ca urgente medico-chirurgicale majore', avertizeaza profesorul doctor Dan Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' din Bucuresti. Acesti copii sunt in mod direct sau indirect victime ale nea­tentiei adultilor. Pentru acesti copii, frecvent, ultima lor sansa o re­prezinta medicul. Mai precis, me­dicii de la Spitalul 'Grigore Alexandrescu', locul unde sunt adusi majoritatea micutilor cu arsuri severe.

Pentru a le acorda mai multe sanse, Spitalul 'Grigore Alexandrescu' a demarat un proiect de perfectionare a cadrelor medicale care ingrijesc copii arsi. In acest proiect sunt incluse 690 de cadre medicale care vor fi instruite si perfectionate in domeniul terapiei medico-chirurgicale de urgenta a arsurilor la copii cu varsta intre 0 si 4 ani, dintre care 560 de medici si 1.130 de asistente medicale din toata tara. Cursurile de per­fec­ti­o­na­re se realizeaza fie in sistem de videoconferinta, fie folosind elementele specifice unei platforme e-learning. Unul dintre obiectivele acestui proiect este sca­derea sub 1% a indicelui de mor­talitate la cazurile spitalizate in unitatile spitalicesti.

Accidentele de arsura re­pre­zin­ta o problema grava de sa­na­tate pu­blica, avand consecinte pe termen mediu si lung, cu necesitatea unor terapii ulterioare. In special la varstele mici, arsurile reprezinta un risc vital major, in directa le­ga­tura cu suprafata afectata, multi copii ramanand cu un handicap bi­o­logic, cu traume asociate acestui gen de accidente.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate