In Romania, 12.000 de copii sunt victime ale arsurilor, multi dintre ei fiind urgente medicale majore. 'Anual, 12.000 de copii romani sufera arsuri, iar dintre acestia, peste 2.500 sunt pacienti cu varste intre 0 si 4 ani, incadrati ca urgente medico-chirurgicale majore', avertizeaza profesorul doctor Dan Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' din Bucuresti. Acesti copii sunt in mod direct sau indirect victime ale neatentiei adultilor. Pentru acesti copii, frecvent, ultima lor sansa o reprezinta medicul. Mai precis, medicii de la Spitalul 'Grigore Alexandrescu', locul unde sunt adusi majoritatea micutilor cu arsuri severe.
Pentru a le acorda mai multe sanse, Spitalul 'Grigore Alexandrescu' a demarat un proiect de perfectionare a cadrelor medicale care ingrijesc copii arsi. In acest proiect sunt incluse 690 de cadre medicale care vor fi instruite si perfectionate in domeniul terapiei medico-chirurgicale de urgenta a arsurilor la copii cu varsta intre 0 si 4 ani, dintre care 560 de medici si 1.130 de asistente medicale din toata tara. Cursurile de perfectionare se realizeaza fie in sistem de videoconferinta, fie folosind elementele specifice unei platforme e-learning. Unul dintre obiectivele acestui proiect este scaderea sub 1% a indicelui de mortalitate la cazurile spitalizate in unitatile spitalicesti.
Accidentele de arsura reprezinta o problema grava de sanatate publica, avand consecinte pe termen mediu si lung, cu necesitatea unor terapii ulterioare. In special la varstele mici, arsurile reprezinta un risc vital major, in directa legatura cu suprafata afectata, multi copii ramanand cu un handicap biologic, cu traume asociate acestui gen de accidente.