x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 2 probleme majore de sănătate mintală ale secolului

2 probleme majore de sănătate mintală ale secolului

de Redacția Jurnalul    |    04 Oct 2024   •   21:45
2 probleme majore de sănătate mintală ale secolului
Sursa foto: dolgachov/Getty Images/iStockphoto

Psihologii atrag atenția asupra a două probleme majore de sănătate mintală din acest secol.

''Singurătatea și dependența de internet se vor număra printre principalele probleme de sănătate mintală ale acestui secol'', avertizează psihiatra croată Marijana Bras înaintea celui de-al 12-lea Congres internațional dedicat medicinei centrate pe persoane, care se desfășoară la Zagreb, informează agenția croată de presă Hina, citată de Agerpres.

''Împărtăşim soarta restului lumii. Este din ce în ce mai dificil de gestionat situația în care am ajuns din cauza utilizării necontrolate a internetului și din cauza jocurilor pe care tinerii și copiii le accesează pe computer. Acest subiect, printre altele, va fi discutat la congres'', a declarat Hina Marijana Bras, preşedinta comitetului de organizare.

Ea a spus că sunt definite noi diagnostice în psihiatria modernă, provocate de influența negativă a social media, fake news și a existenței în realitatea virtuală.

„Ne confruntăm cu o mare schimbare pentru care trebuie să fim pregătiți”

''Problemele principale din psihiatrie nu mai sunt depresia și anorexia, ci dependența de internet, tulburările de neurodezvoltare, singuratatea și psiho-oncologia. Ne confruntăm cu o mare schimbare pentru care trebuie să fim pregătiți, și să răspundem întrebărilor cum să controlăm utilizarea internetului de către tineri, cum să-l interzicem în școli, cum să-i împiedicăm să vizioneze pornografie infantilă'', a mai spus Bras.

Aceasta a reamintit că săptămâna această Organizație Mondială a Sănătății (OMS) a propus ca dependența de internet în rândul tinerilor să fie tratată asemenea dependenței de tutun. În Croația nu există încă un plan pentru a combate dependența de internet și există din ce mai mulți dependenți în rândul tinerilor, a mai spus ea.

Singurătatea crește de asemenea în rândul tinerilor care se izolează de societate și care nu ies din casă zile întregi. Acest fenomen al izolării sociale extreme a fost identificat pentru prima dată în Japonia la sfârșitul anilor 1990, și a fost denumit sindromul ''hikikomori'', care în japoneză înseamnă ''retragere în interior''.

„Tinerii vor dezvolta ADHD și tulburări din spectrul autist”

''Oamenii vor deveni anxioşi şi depresivi. Tinerii vor dezvolta ADHD, tulburări din spectrul autist pentru că trăiesc într-o lume virtuală unde devin dependenți de social media, fake news și teorii ale conspirației. Această temă va fi de asemenea abordată în cadrul congresului'', a spus Bras.

Congresul are loc la Andrija Stampar School of Public Health, în perioada 3-5 octombrie. Va include simpozioane centrate nu doar asupra psihiatriei, ci și asupra îngrijirilor complete și acordarera ajutorului. Printre subiectele discutate se numără îngrijiri pentru copiii cu tulburări senzoriale, cu boli cronice netransmisbile, cum ar fi hipertonie și afecțiuni cardiovasculare, precum și paliative, cu accent pe o abordare holistică a tratamentului, potrivit Antena3 CNN.
 

×