Așadar, în articolul de astăzi o să găsești informații despre cel mai des întâlnite 3 simptome în hernia inghinală și semnele care ar trebui să te trimită la doctor atunci când afecțiunea devine supărătoare, precum și recomandări de tratament și indicații de monitorizare a simptomelor.
Umflătura sau proeminența localizată în zona inghinală
Acesta este unul dintre cele mai evidente simptome ale unei hernii inghinale. Inflamația poate fi observată ca o umflătură sau o proeminență în partea inferioară a abdomenului ori în zona inghinală, mai pronunțată atunci când te apleci, tușești sau faci efort fizic. La efort, tuse sau aplecări repetate, pe lângă umflătura bine conturată mai poți resimți durere difuză sau acută, după caz.
Durere sau disconfort în zona inghinală
Hernia inghinală poate provoca durere sau disconfort. Durerea poate fi constantă sau poate apărea doar în timpul mișcării sau ridicării greutăților. Disconfortul resimțit este, de cele mai multe ori, localizat în zona inghinală și rareori afectează și alte părți ale corpului.
Senzație de slăbiciune sau presiune în zona inghinală
Uneori, persoanele cu hernie inghinală pot experimenta o senzație de slăbiciune sau presiune în zona inghinală, în special în timpul activităților fizice sau când stau mult timp în picioare.
Tratamentul recomandat pentru hernia inghinală poate include, după caz:
- Chirurgia - în majoritatea cazurilor, este nevoie de tratament chirurgical pentru a repara hernia inghinală și pentru a preveni complicațiile ulterioare. Chirurgul poate utiliza diferite tehnici pentru a repara deschizătura în peretele abdominal și pentru a întări zona afectată.
- Monitorizarea simptomelor - în unele cazuri, mai ales dacă hernia este mică și nu provoacă simptome severe, medicul poate recomanda monitorizarea simptomelor și a evoluției înainte de a decide asupra intervenției chirurgicale.
- Managementul simptomelor - înainte de intervenția chirurgicală, medicul poate recomanda metode de gestionare a simptomelor, cum ar fi purtarea unui bandaj sau a unei bretele de susținere pentru a reduce presiunea asupra zonei afectate, așa cum aflăm mai multe aici.
După cum vezi, hernia inghinală este o afecțiune care îți poate influența starea de bine și activitatea zilnică. La apariția simptomelor și, desigur, la agravarea acestora este important să consulți un medic specialist. Te poți programa la medicul de familie pentru un consult inițial și pentru îndrumare ulterioară. Este bine să știi că, netratată, hernia inghinală poate duce la complicații ulterioare.
Photo: Unsplash