x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 sfaturi pentru o piele sănătoasă

5 sfaturi pentru o piele sănătoasă

13 Mar 2023   •   12:01
5 sfaturi pentru o piele sănătoasă

O piele sănătoasă este un obiectiv important pentru majoritatea oamenilor. Respectând câteva reguli simple pentru un stil de viață sănătos, pielea își poate păstra suplețea, integritatea și aspectul tânăr și sănătos.

1. Ai grijă la hidratarea adecvată a pielii

Hidratarea corespunzatoare a pielii este esențială pentru menținerea sănătății acesteia. Primul pas este să folosești produse de îngrijire adecvate pentru tipul tău de piele, inclusiv creme hidratante special formulate pentru a se potrivi nevoilor tale individuale. După curățarea cu un produs destinat tipului tău de piele, aplică o cremă hidratantă pe tot corpul, în special după baie sau duș. Acest lucru va combate eficient pierderile de apă de la nivelul dermului.

Specialiștii recomandă utilizarea produselor de îngrijire deramtocosmetice deoarece formula lor e mai sănătoasă, iar riscul de alergii este mai mic. Poți opta, de pildă, pentru gama de produse Cerave, care include cosmetice pentru orice tip de piele și le oferă la prețuri avantajoase.

Consumul regulat de apă contribuie, de asemenea, la hidratarea pielii. În mod ideal, ar trebui să bei 8-10 pahare de apă pe zi. Dacă teușești să faci asta, vei observa că pielea ta va arăta mai sănătoasă și mai luminoasă. Apa contribuie, de asemenea, la eliminarea toxinelor din organism și oferă un boost de energie și vitalitate.

2. Alege o alimentație sănătoasă și echilibrată

O dietă sănătoasă și echilibrată joacă un rol esențial în menținerea unui ten frumos și sănătos. Consumul de alimente naturale, proaspete și fără aditivi este foarte important pentru a-ți menține pielea sănătoasă. Alege alimente bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Consumă legume proaspete și fructe și evită produsele alimentare prelucrate. Acestea conțin mult zahăr, sare și grăsimi trans, toate acestea fiind factori care pot contribui la apariția ridurilor, uscăciunii pielii și a petelor inestetice.

Cerealele integrale reprezintă o sursă excelentă de fibre și vitamine B care ajută la îmbunătățirea funcției intestinului și la menținerea unei stari generale bune. Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine vegetale necesare pentru menținerea tonusului pielii. Legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli, salată) sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea prematură a pielii. 

3. Învață să gestionezi stresul

Stresul poate avea un impact negativ semnificativ asupra pielii, favorizând apariția de iritații, acnee sau erupții cutanate. 

Primul pas ar fi să încerci să faci lucruri relaxante care să te ajute să reduci nivelul de stres. Yoga sau meditația pot fi încercate ca modalități de relaxare și ambele au capacitatea de a scădea nivelul de cortizol din organism. Aceste practici nu necesită echipament sau costuri suplimentare, ceea ce le face ușor de realizat chiar acasă.

Plimbarea în aer liber ajută la crearea unei atmosfere relaxante și oferă posibilitatea de a respira aer proaspăt, ceea ce va face minuni pentru pielea oricui. Plimbările în natură sunt un mod excelent de a te relaxa și, efectuate regulat, cresc secreșia de serotonină. 

4. Renunță la fumat

Renunțarea la fumat este esențială pentru menținerea aspectului sănătos al pielii. Merită discutat cu medicul tău despre cele mai bune tratamente disponibile pentru renunțarea la fumat. Acesta ar putea include medicamente prescrise sau programe de terapie comportamentală care te pot ajuta să faci față dependenței și obiceiurilor nesănătoase.

Pe lângă acest lucru, poți încerca să înlocuiești obiceiurile nesănătoase cu unele mai bune. Exercițiile fizice regulate sau petrecerea timpului cu familia și prietenii pot fi o modalitate excelentă de a-ți reduce dependența de fumat. De asemenea, poți încerca metode alternative precum aromaterapia, meditația sau yoga pentru a vedea care dintre ele funcţionează cel mai bine pentru tine.

5. Odihnește-te suficient

Odată ce ai decis să ai grijă de pielea ta, odihna joacă un rol esențial în acest proces. Dormitul este o parte importantă a unei vieți sănătoase și o piele sănătoasă necesită, de asemenea, un somn suficient. Un somn adecvat este esențial pentru repararea și regenerarea pielii și a altor țesuturi.

Un adult sănătos are nevoie de minim 7 ore de somn pe noapte. Adolescentii au nevoie de 9 - 10 ore de somn, pentru a funcționa la capacitate maximă. Un regim sănătos de viață poate oferi acest timp de odihnă.

 

O piele sănătoasă este oglinda unui organism sănătos. Ai grijă de tine! 

×