x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 6 sfaturi pentru noapte bună, somn uşor!

6 sfaturi pentru noapte bună, somn uşor!

de Gina Matei    |    09 Noi 2010   •   00:00
6 sfaturi pentru noapte bună, somn uşor!

Insomnia afectează din ce în ce mai multe persoane, motivele principale fiind stilul de viaţă dezordonat şi excesele. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să aveţi un somn liniştit şi odihnitor.

6010-136521-18_29_sante3.jpg1.Apelaţi la somnifere doar la nevoie. Este important să ne dezobişnuim să utilizăm permanent somnifere şi să le înlocuim, total sau parţial, cu tratamente pe bază de plante medicinale. De obicei, somniferele reduc anumite faze ale somnului, mai ales pe cele cu vise, modificând activitatea electrică a creierului şi cronicizând insomnia.

Risc: problema folosirii acestor medicamente constă în toleranţa şi dependenţa pe care le provoacă. Vorbim despre toleranţă pentru că, pe măsură ce sunt folosite frecvent, creşte cantitatea necesară de medicamente pentru a obţine acelaşi efect. De asemenea, vorbim despre dependenţă pentru că utilizarea lor incorectă pe termen lung duce la imposibilitatea de a adormi fără pastilă.

6010-136528-18_29_sante8.jpg2. Respectaţi orarul de somn. Dacă respectăm ora de culcare, trebuie să respectăm şi ora de trezire. Deoarece dacă dormim peste măsură, în noaptea următoare vom avea din nou probleme cu somnul.
Nerespectarea orarului somn-veghe este prima cauză a insomniei. Motiv pentru care unii neurologi afirmă că trebuie să ştii să iei "trenul" somnului, care trece la aceeaşi oră, pentru că, dacă îl pierzi, va trebui să îl aştepţi pe următorul.

3. Evitaţi excesele şi adoptaţi un stil de viaţă echilibrat. Prea multă muncă, prea mult sedentarism, prea multă mâncare sau prea multe diete, în general orice "prea mult" alterează ritmul somn-veghe, obligându-ne să petrecem multe nopţi albe.

6010-136525-18_29_sante5.jpg4. Renunţaţi la alimentele excitante şi, mai ales în timpul serii, evitaţi să mâncaţi ciocolată sau să beţi cafea. Ceaiul, cafeaua şi ciocolata au un efect excitant, demonstrat medical, prin conţinutul lor de cofeină şi teobromină. Aveţi grijă însă că există alimente - cum ar fi carnea, zaharurile şi numeroase medicamente - care nu sunt considerate excitanţi propriu-zişi ai sistemului nervos, dar care pot provoca multor persoane o reacţie secundară de insomnie.

5. Spuneţi Nu! sedentarismului. Practicaţi exerciţii fizice pe parcursul zilei sau seara. Acestea ne ajută să mergem la somn mai obosiţi, cu chef de dormit. Adeseori, insomnia este rezultatul unei activităţi sedentare în timpul zilei. Specialiştii avertizează însă că dacă exageraţi cu exerciţiile fizice veţi stimula sistemul nervos, iar somnul o să vină cu mult mai greu.

6010-136527-18_29_sante7.jpg6. Faceţi băi calde seara. Băile în cadă, cu apă caldă la care se adaugă infuzie de muşeţel, pot fi folositoare pentru pregătirea unui somn bun. Dacă nu aveţi timp sau chef de o baie în cadă, tot atât de utilă poate fi o îmbăiere a picioarelor. Atât în baia generală, cât şi în cea de picioare, apa trebuie păstrată caldă; pe măsură ce se răceşte, adăugaţi câte un pic de apă fierbinte.

×
Subiecte în articol: recomandări