x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 8 alimente pe placul pielii

8 alimente pe placul pielii

de Georgeta Licsandru    |    04 Noi 2008   •   00:00

Creme, măşti, masaj... Aţi încercat totul pentru a arăta bine la orice oră din zi şi din noapte. Cremele, măştile, masajul însă acţionează doar la suprafaţa pielii. Pentru menţinerea frumuseţii este nevoie să acţionăm din interior. Pentru aceasta avem la îndemână alimentele bogate în vitaminele A, B, C, E şi minerale (seleniu, zinc, calciu), spun nutriţioniştii de la Universitatea Ohio (SUA). Aceştia au pus la punct o listă de opt alimente – kiwi, avocado, fructe de mare, brânză, cereale integrale, varză, ciuperci, nuci – care promit frumuseţe şi tinereţe.

Vitamina A menţine tonusul pielii, favorizează regenerarea pielii şi previne apariţia ridurilor. Ridurile apar atunci când ţesutul cutanat nu se mai regenerează. Pentru regenerarea ţesutului cutanat avem nevoie şi de B-urile din cerealele integrale.

Nu trebuie să neglijăm vitamina C din kiwi şi varză. Vitamina C stimulează producţia de colagen la nivelul pielii. Colagenul este fibra care dă elasticitate pielii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producerea de noi celule la nivelul pielii scade şi colagenul se degradează. Dieta este soluţia pentru a creşte producţia de colagen. În acelaşi scop, alături de vitamina C, acţionează vitamina E din nuci şi alune. “Pentru menţinerea sănătăţii pielii, pe lângă fructe, legume crude, avem nevoie de 1,5-2 litri de apă pe zi şi un regim de somn adecvat: 8 ore pe noapte”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Consumul de alimente bogate în E-uri, abuzul de medicamente contribuie la acumularea de toxine în organism. Din cauza toxinelor, pielea îşi pierde tonusul şi elasticitatea. O cură de detoxifiere, bogată în fructe şi legume crude, elimină toxinele şi redă supleţea pielii.


KIWI. Vitamina C şi betacarotenul sunt atuurile acestui fruct. 100 g kiwi conţin 90 mg vitamina C, care stimulează producerea de colagen şi menţine elasticitatea pielii. În acelaşi timp, vitamina C este necesară pentru refacerea ţesutului cutanat şi pentru apărarea pielii de efectele poluării, ale fumului de ţigară. Kiwi se remarcă de asemenea prin conţinutul de betacaroten, antioxidant care menţine strălucirea tenului. Pentru aceasta este suficient să mâncăm un kiwi pe zi.

AVOCADO. Fructele de avocado conţin vitaminele A, B, C, D, E, K. Studiul efectuat la Universitatea Ohio a arătat că aceste fructe contribuie la eliminarea toxinelor şi la menţinerea sănătăţii pielii. Miezul de avocado conţine aproximativ 30% grăsimi vegetale, care hrănesc şi refac ţesutul cutanat, prevenind apariţia ridurilor. În acelaşi timp, avocado este sursă bună de vitamina A (60 micrograme/100 g), care menţine tonusul pielii. Avocado se mănâncă crud, adăugat în salate sau amestecat cu condimente exotice.

FRUCTE DE MARE. Ten strălucitor, unghii tari şi păr mătăsos sunt beneficiile celor care mănâncă fructe de mare. Stridiile, midiile, homarii se remarcă prin conţinutul de zinc, care menţine tinereţea pielii, sănătatea unghiilor şi a părului. În lipsa zincului, pielea devine mai uscată, părul începe să cadă, iar rănile se cicatrizează mai greu. 100 g stridii furnizează aproape 900% din necesarul de zinc pentru un adult. Asta înseamnă că avem nevoie de doar 15 g stridii pentru a ne asigura necesarul zilnic de zinc.

BRÂNZETURI. Mâncaţi 100 g brânză pe zi, ne sfătuiesc nutriţioniştii. Calciul pe care ni-l furnizează brânzeturile este element de bază al oaselor, al dinţilor, dar şi al unghiilor. Pentru o femeie, unghiile sunt ca o carte de vizită, de aceea nu trebuie neglijat aportul de calciu. Brânza proaspătă de vacă furnizează 90 mg calciu/100 g, brânza de capră – 100 mg, telemeaua – 300 mg. De multe ori, stresul, oboseala, nopţile nedormite ni se văd pe faţă. Calciul din brânzeturi previne aceste stări şi ne ajută să întâmpinăm fiecare zi cu zâmbetul pe buze.

VARZA. 100 g varză conţin 50 mg vitamina C. Dacă mâncăm zilnic o salată cu varză ne asigurăm doza zilnică recomandată de vitamina C. Specialiştii ne avertizează că lipsa vitaminei C din dietă înseamnă un ten uscat şi palid, lipsit de prospeţime. Vitamina C din varză are proprietăţi antihistaminice, prevenind alergiile manifestate prin înroşirea pielii sau mâncărimi. Varza este recomandată pentru eliminarea toxinelor. O cură de detoxifiere cu varză ne ajută să ne menţinem suple şi frumoase. 

CIUPERCILE. Nutriţioniştii spun despre ciuperci că sunt elixirul tinereţii. Acestea conţin doi antioxidanţi puternici: vitamina B5 (acidul pantotenic) şi seleniul. Vitamina B5 are proprietăţi regeneratoare, calmează pielea iritată, o hidratează şi îi redă elasticitatea. Iar seleniul este recunoscut pentru proprietăţile sale antiîmbătrânire. Putem să mâncăm atât ciuperci proaspete, cât şi ciuperci murate, marinate sau uscate. Ciupercile îşi păstrează proprietăţile nutritive indiferent de modul de conservare. 

NUCI. Şase nuci furnizează aproximativ 2 mg de vitamina E, numită şi vitamina tinereţii eterne. Vitamina E are efect dovedit de încetinire a îmbătrânirii celulare. De asemenea, nucile, dar şi alunele, fisticul, migdalele conţin 60%-70% grăsimi bune din seria acizilor graşi esenţiali omega 3. Aceştia hidratează pielea în profunzime şi îi menţin elasticitatea. Pentru a ne bucura de beneficiile fructelor oleaginoase trebuie să le mâncăm crude.
Vitamina E este distrusă prin prăjire.

CEREALE INTEGRALE. Mâncaţi zilnic la micul dejun o porţie de cereale integrale! Datorită fibrelor, cerealele integrale contribuie la detoxifierea organismului. Cerealele sunt una dintre cele mai bune surse de vitamine din complexul B care stimulează regenerarea ţesutului cutanat şi previn îmbătrânirea pielii. B-urile din cerealele integrale previn apariţia acneei, a petelor roşii, a dermatitelor. În cerealele integrale se găseşte de asemenea siliciu, care stimulează producţia de colagen şi elastină în piele.

×
Subiecte în articol: vitamina pielii recomandări