x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 9 metode de gătit care vă fac mâncarea toxică

9 metode de gătit care vă fac mâncarea toxică

27 Iul 2016   •   12:51
9 metode de gătit care vă fac mâncarea toxică
Sursa foto: AVNphotolab/Getty Images/iStockphoto

Felul în care gătiţi este la fel de important ca ceea ce mâncaţi. Astfel, prevention.com vă prezintă 9 metode de gătit care transformă mâncarea într-una toxică.

Anumite metode de gătit pot deteriora proteinele. Proteinele denaturate sunt unele dintre cele mai mari ucigaşi intestinali. Atunci când afumaţi, prăjiţi sau puneţi carnea pe grătar, se produc subtanţe cancerigene.

În funcție de stilul de gătit pe care îl alegeți, grăsimile se oxidează. După cum știți, grăsimile polinesaturate sunt foarte reactive la căldură și la alți factori chimici. Atunci când sunt încălzite, aceste grăsimi produc compuşi dicarbonilici care produc mutații celulare și pot contribui la cancer.

Înainte de a începe să gătiţi, trebuie să știți ce metode de gătit vă creează aceste toxine găsite în hrana dumneavoastră. Pentru a simplifica lucrurile, aici este o listă a celor mai periculoase metode de preparare, astfel încât să puteți evita deteriorarea alimentelor pe care le gătiţi într-un mod greşit.

Înăbuşirea

Înăbușirea ajută la prevenirea grăsimile de la oxidare, dar are tendința de a denatura pe deplin proteinele. Înăbuşirea pentru puțin timp este bună, mai ales pentru legume, dar să lăsaţi carnea pe aragaz pentru o perioadă bună de timp, nu este bine.

Gătitul în vid

Această metodă de gătit poate face carnea să se topească în gură. Este o metodă de gătit bună, dar are şi câteva dezavantaje. Riscul principal este că BPA și alți compuși se pot infiltra în alimentele din pungile de plastic pe care le utilizați. Cel mai bun mod de a evita această problemă este să folosiți un borcan de sticlă pentru a le ambala complet.

Uşor la grătar (nu carbonizat)

Acest lucru oferă cărnii un gust inconfundabil, păstrând în acelaşi timp formarea toxinelor la un nivel minim. Cel mai bun mod de a face carnea pe grătar este ca aceasta să fie uşor rumenită pe exterior. Acest lucru reduce formarea de toxine cauzate de carbonizarea cărnii, în timp ce îi oferă o aromă și o textură minunată.

Gătitul la foc mic

Gătitul lent, la foc mic, este o modalitate simplă de a pregăti masa, dar are câteva dezavantaje. Gătitul lent descompune colagenul, pentru a face felurile de mâncare din carne moi şi delicioase. Cu toate acestea, se poate produce glutamatul. De aceea, trebuie să acoperiţi bine carnea şi să folosiţi o mulțime de condimente antioxidante, cum ar fi curcuma şi rozmarinul. Luați în considerare şi  adăugarea de pudra de acid ascorbic (vitamina C), dacă aveţi de gând să gătiţi timp de mai multe ore.

Gratinatul

Gratinatul foloseşte o căldura mare pe toate părțile cărnii, ce denaturează proteinele mai mult decât alte metode de preparare. Această metodă oxidează, de asemenea, grăsimile și provoacă glutamatul care se formează în afara cărnii în timp ce distruge mai multe substanţe nutritive din alimente.

Prăjitul la grătar

În timp ce prăjim carne la o flacără deschisă sau la gratar aceasta oferă un gust extraordinar, provocând, de asemenea, și câteva probleme serioase. În cazul în care grăsimile lovesc cărbunii, ele formează inflamație sau cancer, cauzând HCAs și PAH.

Arderea, înnegrirea sau carbonizarea

Arderea, înnegrirea sau carbonizarea cărnii oxidează moleculele de grăsime, ceea ce le face inflamatorii. Grasimile oxidate perturbă semnalizările hormonale, fiind mai puțin sensibile la insulină. Prin aceste metode, proteinele sunt denaturate, ceea ce le face iritante pentru sistemul imunitar si mai greu de digerat. Ele produc, de asemenea, substanțe mutagene și cancerigene. Toate aceste lucruri scad performanța mentală și fizică și te îmbătrânesc mai repede. Nu mănâncă niciodată carne înnegrită.

Prăjitul în ulei

Prăjitul este unul dintre cele mai dăunătoare moduri de a prepara mâncarea, deoarece alimentele se scaldă în grăsimi oxidate, proteine denaturate și zaharuri glicozilate. Temperaturile ridicate utilizate în timpul prăjirii produc o serie de compuși toxici care pot crește riscul de cancer.

Gătitul în cuptorul cu microunde

Mâncarea la cuptorul cu microunde  este complet denaturată. Un studiu (deși controversat) a arătat că microundele cauzează modificări ale HDL, LDL și ale celulelor albe din sânge. Cuptoarele cu microunde, de asemenea, au tendința de a crea cantități mari de câmpuri electromagnetice în bucătărie.

×