x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 9 sfaturi pentru a scăpa de infecțiile urinare recurente

9 sfaturi pentru a scăpa de infecțiile urinare recurente

16 Dec 2022   •   14:54
9 sfaturi pentru a scăpa de infecțiile urinare recurente
Sursa foto: Shutterstock

Infecția urinară este o infecție bacteriană care afectează vezica urinară și uretra și care se poate extinde către uretere și rinichi, în absența unui tratament adecvat. Aproximativ 60% dintre femei dezvoltă o infecție urinară la un moment dat în decursul vieții, iar 40% dintre femeile diagnosticate cu infecție urinară vor suferi o a doua infecție urinară la mai puțin de 6 luni după primul episod.

Ce este o infecție urinară recurentă?

Infecția urinară recurentă este o infecție urinară care apare la mai puțin de 6 luni după primul episod. Femeile care suferă de mai mult de 3 infecții urinare pe an sunt diagnosticate cu infecții urinare recurente.

Deși infecția urinară se tratează exclusiv cu antibiotice, există metode prin care îți poți reduce riscul apariției unor episoade recurente.

 

1.Antrenează-ți imunitatea în mod natural

Există suplimente alimentare naturale care contribuie atât la stimularea imunității, cât și la reducerea încărcăturii bacteriene. Un exemplu apreciat de către utilizatori este produsul Biomicin Forte, eficient în sfera urinară, respiratorie, digestivă și cutanată.

 

2.Șterge-te corect în zona intimă

Rectul este principala sursă de E.coli, bacteria implicată în majoritatea infecțiilor urinare. De aceea, sfatul specialiștilor este ca, atunci când te ștergi în zona intimă, să o faci din față către în spate, reducând expunerea uretrei la microorganisme.

 

3.Consumă o cantitate mare de lichide

Cu cât te hidratezi mai eficient pe parcursul zilei, cu atât vei urina mai frecvent, ceea ce spală bacteriile din tractul urinar și previne fixarea acestora în peretele vezicii urinare.

Apa este cea mai bună opțiune atunci când discutăm despre hidratare. Un minim de 6 - 8 pahare pe zi este obligatoriu. Dacă îți este grei să bei atâta apă, apelează la apa minerală, ceaiurile din plante, lapte, smoothie-uri din fructe și legume sau apă fructată natural, făcută de tine, acasă.

Limitează consumul de cofeină, care are un efect iritant asupra vezicii urinare.

 

4.Mergi frecvent la toaletă

Atunci când se instalează nevoia de a urina, mergi imediat la toaletă. Dacă amâni momentul și prelungești perioada în care urina stagnează în vezica având pereții destinși, nu faci decât să crești susceptibilitatea de fixare a bacteriilor, care vor începe să se înmulțească. În special în cazul gravidelor, acest risc este crescut.

 

5.Urinează imediat înainte și după sex

Activitatea sexuală crește riscul de apariție a infecțiilor urinare, mai ales la femei, deoarece este favorizat transportul bacteriilor către uretră.

Urinarea imediat înainte și după contactul sexual ajută la îndepărtarea bacteriilor și reduce riscul de cistită.

Spălarea zonei genitale înainte de contactul sexual poate ajuta, de asemenea, la reducerea încărcăturii bacteriene locale.

 

6.Evită produsele de igienă intimă parfumate

Flora vaginală conține, în mod normal, peste 50 specii de bacterii, multe aparținând familiei lactobacililor. Lactobacilii sunt esentiali pentru un pH echilibrat și pentru prevenirea vaginitelor.

Produsele de igienă parfumate pot crea dezechilibre locale, permițând înmulțirea bacteriilor patogene. Rezultatul: vaginită bacteriană, infecții micotice și infecții de tract urinar.

 

7.Testează diverse metode de contracepție

Unele categorii de produse contraceptive încurajează înmulțirea bacteriilor patogene. Diafragma, prezervativele fără lubrifiant și spermicidele intră în această categorie, prin urmare discută cu medicul despre opțiunile pe care le ai la dispoziție.

 

8.Ia probiotice

Probioticele sunt microorganisme vii care promovează o floră digestivă sănătoasă. Predominanța lactobacililor în flora intestinală se asociază cu o frecvență mai mică a cistitelor, prin urmare un aport adecvat de probiotice se poate dovedi de ajutor.

Poți crește aportul de probiotice astfel:

  • Consumând alimente fermentate: iaurt, kefir, varză murată;
  • Luând un supliment cu probiotice.

 

9.Consumă merișoare

Merișoarele sunt un remediu tradițional eficient în prevenirea infecțiilor urinare. Ele acționează prin reducerea aderenței bacteriilor la mucoasa tractului urinar. În plus, vitamina C din merișoare crește aciditatea urinei și controlează multiplicarea bacteriilor.

 

Infecțiile urinare sunt inconfortabile, dureroase și prezintă riscul complicațiilor care afectează rinichii. Din fericire, există metode simple de prevenție, care e bine să îți intre în obișnuință.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

×