x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate A avut loc prima nașterea după un transplant de uter de la o donatoare decedată

A avut loc prima nașterea după un transplant de uter de la o donatoare decedată

06 Dec 2018   •   07:34
A avut loc prima nașterea după un transplant de uter de la o donatoare decedată

O femeie din Brazilia a născut cu brio după ce a primit un uter de la o donatoare decedată. Este prima oară când o asemenea procedură a avut succes, conform The Guardian.

Cercetătorii din Suedia și SUA au mai făcut transplant de uter de la donatoare în viață la femei care au născut ulterior. Însă, experții spun că procedura în premieră este un avans semnificativ.

„Atunci când donatoarea este decedată, se reduce riscul pentru că ea nu poate păți nimic – și se reduce și costul, fiindcă nu este nevoie de spitalizare ori de o operație foarte lungă” a spus dr. Dani Ejzenberg de la Universitatea din Sao Paulo, care a condus cercetarea.

Ejzenberg și colegii săi raportează cum au prelevat uterul de la o femeie decedată de 45 de ani care născuse de trei ori înainte. Beneficiara a fost o femeie de 32 de ani care s-a născut fără uter, însă avea ovare.

Operația de 10 ore jumătate a avut loc în septembrie 2016. Femeia a primit imunosurpresori pentru a preveni respingerea uterului.

La o lună după transplant, femeia a început să aibă menstruație, iar la 7 luni după operație, echipa i-a transferat un embrion în pântec. Sarcina a decurs normal, iar micuța s-a născut prin cezariană după 35 de săptămâni.

După naștere, echipa a scos și pântecul în aceeași operație. Ejzenberg a spus că ar fi fost costisitor să continue medicația, iar echipa speră să folosească fondurile pentru a ajuta alte femei.

×