În mai puţin de un an, trei articole ştiinţifice, publicate în reviste prestigioase, pledează pentru renunţarea la strânsul mâinii, mai ales în mediul spitalicesc, pentru a reduce astfel riscul transmiterii germenilor de la o persoană la alta. Ultimul dintre cele trei, elaborat de o echipă de la Universitatea Aberystwyth (Marea Britanie), face o comparaţie între contaminarea bacteriană asociată cu datul mâinii şi cu salutul cu pumnul, mai ales între cadrele medicale în cabinete, în spitale etc.
Tradiţionalul gest de a da mâna, cum spunem noi românii, ar trebui înlocuit cu atingerea uşoară a pumnului, tocmai pentru a reduce riscul transmiterii de germeni. De altfel, chiar există unele persoane care, din modul cum dau mâna, par a fi obsedate şi aproape că îşi trag mâna de teama de a nu se alege cu o colecţie de germeni.
Profesorul doctor David Whinworth şi studenta sa, Sara Mela, s-au salutat în mai multe rânduri în laboratorul de cercetări, dându-şi mâna protejată cu mănuşi sterile. Totuşi, pentru studiu, dr. Whitworth şi-a scufundat mîinile într-o baie cu bacterii E-coli, printre cele mai frecvente surse de infecţii nosocomiale (infecţii spitaliceşti). Şi a reieşit că factorul principal de contaminare îl reprezintă suprafaţa pielii cu care venim în contact. Dr. Whitworth spune că se dublează cantitatea de germeni transmişi dacă durata contactului între cele două mâini este prelungită şi intensitatea acestui gest este mare.
Citește și Terapie revoluționară care poate trata una dintre cele mai mortale forme de cancer: cancerul pancreatic.
Dr. Whitworth spune, de asemenea, pentru Le Figaro că recomandarea de a se renunţa la gestul tradiţional este valabilă în special în zona spitalicească şi că se poate menţine în serviciile medicale unde riscurile sunt mai mici. În schimb, în mod curent, putem da mâna în continuare “deoarece suntem imunizaţie graţie expunerii constante la contactul cu bacterii, fără ca sănătatea noastră să aibă de suferit. Dar în perioadele de epidemii, cum ar fi epidemia de gripă, evident, vom păstra distanţă faţă de bolnav şi vom evita să dăm mâna cu acesta. Această problemă, respectiv a datului mâinii, este mai evidentă în spitale, deoarece aici există un risc mai mare de a avea pe mâini şi a transmite bacterii rezistente, foarte periculoase pentru pacienţi, care, de cele mai multe ori, au sistemul imun slăbit, bacterii foarte greu de distrus, explică prof. dr. Jean Christophe Lucet, responsabil al echipei de igienă a Spitalului Bichat din Paris. Aşadar, mai puţin cu strânsul mâinii între medici, între medici şi pacienţi, dar cât mai frecvent spălatul pe mâini. Specialiştii îi sfătuiesc, în mod special, pe vizitatorii secţiilor de reanimare să fie mai reţinuţi cu datul mâinii. De altfel, tinerii deja au adoptat salutul cu atingerea uşoară a pumnului, mai ales după ce l-au văzut practicat de însuşi preşedintele Barack Obama.