x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate A slăbit 50 de kilograme din donaţii

A slăbit 50 de kilograme din donaţii

19 Aug 2015   •   10:12
A slăbit 50 de kilograme din donaţii

La 47 de ani, Florin Jecu a fost diagnosticat cu obezitate morbidă. Cântărea cât trei bărbaţi la un loc – aproape 200 de kilograme. Dincolo de mobilitatea redusă, specifică oricărui pacient obez, se confrunta și cu alte probleme care îi puteau pune în pericol viaţa.

În urmă cu un an, aproape cinci sute de români au „donat” pentru el peste 16.000 de kilometri, parcurşi prin alergare, mers pe jos sau cu bicicleta, într-o campanie iniţiată de spitalul Ponderas. #donezkm a fost o iniţiativă prin care toată lumea era încurajată să facă mişcare.

Kilometrii adunaţi au fost transformaţi în bani, iar Florin Jecu a beneficiat de o operaţie de micşorare a stomacului, despre care el spune că i-a schimbat viaţa.

La un an de la intervenţia chirurgicală, pacientul a scăpat de mai bine de 50 de kilograme, în prezent cântărind 136. Acum respiră cu uşurinţă, glicemia este în parametri normali, tensiunea este reglată.

Florin continuă lupta

Bărbatul este hotărât să slăbească în continuare. Greul, însă, abia acum vine. Studiile recente arată că rezultatele excelente obţinute după operaţia de micşorare a stomacului se păstrează la un procent mai mic dintre pacienţi, odată cu trecerea timpului.

Dacă, la un an după operaţie, 77% dintre pacienţi au pierdut în greutate, la cinci ani de la intervenţia chirurgicală procentul celor care au pierdut kilogramele este de 56%.

„Legat de problema reîn-grăşării, în urmă cu mai bine de 5 ani, intervenţia de gastric sleeve (n.r. - micşorarea stomacului) era efectuată lăsând pe loc un volum gastric mai mare, de cca 100 ml, stomac care, în timp, s-a dovedit că poate creşte uşor în diametru după circa 2-3 ani. Intervenţiile din prezent iau în considerare acest risc şi realizează o reducere mai drastică a capacităţii stomacului. Astfel, creşterea ponderală va fi nesemnificativă”, explică dr. Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie generală şi chirurgie metabolică, la spitalul Ponderas.

 

×