x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Abuzul de antibiotice poate ucide

Abuzul de antibiotice poate ucide

01 Dec 2013   •   21:35
Abuzul de antibiotice poate ucide
Sursa foto: Thinkstock
Infecţia cu Clostridium difficile poate provoca dilatarea excesivă a colonului şi chiar decesul
Abuzul şi administrarea incorectă a antibioticelor a devenit o problemă de sănătate publică cu consecinţe severe, chiar cu decese. Anchetele arată ca peste 50% dintre români fac tratament cu antibiotice măcar o zi într-un an, adică într-o zi, dintr-un an, 600.000 de români au înghiţit antibiotice.

În opinia specialiştilor utilizarea antibioticelor pe scară largă a determinat rezistenţa bacteriană şi infecţii determinate de Clostridium difficile. “Se ajunge ca în spitale să se şi moară din cauza rezistenţei la antibiotice. La spital vin pacienţi care au trecut prin mai multe cure de antibiotice şi se aşteaptă de la spitale să rezolve cazul respectiv”, avertizează doctorul Sorin Petrea, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş" (INBI). Între 800.000 şi 1.000.000 de români adulţi sunt colonizaţi de C.D. fără nici un semn de boală. În 80%-85% dintre cazurile de infecţie cu clostridium difficile (ICD) cauza este administrarea în exces sau incorectă a antibioticelor. Dar ICD mai poate fi provocată şi de intervenţii chirurgicale la nivelul tubului digestiv, tratamente cu citostatice, tratamente care modifică ph-ul din stomac. La copii situaţia este diferită: peste 50% dintre copii sub doi ani sunt colonizaţi cu CD, dar au factori protectori încă incomplet identificaţi, care îi feresc de boală.

Cei care fac ICD au ca simptom comun diareea. Dar sunt şi forme mai severe de infecţie, ceea ce medicii numesc megacolon toxic. Dintre pacienţii cu megacolon toxic aproape 60%-70% merg spre deces, dacă nu se intervine chirurgical foarte repede. Atenţie! De multe ori pacientul are diaree. Se duce la farmacie şi ia medicamente constipante, care blochează motilitatea intestinală. Şi dintr-o formă uşoară se poate ajunge la megalcolon toxic.

“Clostridium difficile este o bacterie pe care toţi putem să o avem, copiii chiar au un procent foarte mare. Şi atunci, dacă faci un tratament cu antibiotice excesiv şi distrugi flora normală bacteriană care protejează intestinul ceea ce rămâne neinfluenţat de către antibioticul pe care l-am dat are ocazia să se dezvolte în exces unde găseşte loc liber. Tulpinile care se dezvoltă în exces nu sunt neapărat ale pacientului, ci sunt şi cele pe care poate să le mai ia din mediul spitalicesc", precizează preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, conf. dr. Alexandru Rafila.

În 2010, la INBI “Matei Balş" au fost înregistrate 20 de cazuri de infecţii cu clostridiumn difficile; în 2011, aproape 140 de cazuri şi 10 decese; în 2012 – 440 de cazuri şi 11 decese. Iar de la începutul anului şi până în prezent, au fost consemnate 500 de cazuri şi opt decese. În prezent, puţine spitale au laboratoare care să aibă capacitatea de a depista infecţia cu clostridium difficile, printre care INBI “Matei Balş" şi Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş" din Bucureşti, ceea ce explică numărul mare de pacienţi.


×