x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ace in cap sau scalpterapia

Ace in cap sau scalpterapia

de Liana Hainarosie    |    14 Mar 2006   •   00:00
Ace in cap sau scalpterapia
TERAPII COMPLEMENTARE
Inteparea pielii capului (scalpterapia) este o tehnica "inrudita" cu acupunctura. Chinezii folosesc scalpterapia pentru tratarea paraliziilor, dar punctele de pe scalp trebuie stimulate foarte puternic, iar acest lucru poate fi extrem de dureros pentru pacient. Prin asocierea cu acupunctura in cadrul aceleiasi sedinte de scalpterapie, eficacitatea tratamentului creste. Scalpterapia este indicata in diverse afectiuni: de la boli respiratorii la paralizii, Parkinson. Dr. Alice Popescu, medic primar generalist cu competenta in acupunctura, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, spune ca "scalpterapia se poate intrebuinta fie ca metoda izolata de tratament, fie se poate combina cu punctele de pe meridianele de acupunctura de la nivelul intregului corp".

Afectiuni

"In scalpterapie se mizeaza foarte mult pe stimularea reflexa a zonelor cerebrale. Aceasta terapie este eficienta in special in bolile care au legatura cu sistemul nervos si mai ales cel nervos central. Ca atare, scalpterapia se foloseste in sechelele dupa accident vascular cerebral, orice fel de paralizii, nevralgii, tulburari vizuale. De asemenea, scalpterapie se face pentru orice boala care se manifesta prin tremuraturi, de exemplu Parkinson", afirma dr. Alice Popescu. Cu rol adjuvant, scalpterapia se foloseste in bronsite cronice, astm, angina pectorala, probleme ginecologice, ulcer, gastrita cronica, hernie hiatala, esofagita de reflux.

Tehnici

Zonele de scalpterapie pot fi stimulate in mai multe feluri. Cea mai uzuala este inteparea cu acul de acupunctura, dar se poate face si stimulare cu curenti electrici aplicati pe acul de acupunctura sau se pot injecta in scalp diverse substante. Pentru o stimulare de lunga durata se poate apela la insertia subcutanata a unui fir chirurgical, care, dupa un timp, se topeste. Medicul ne avertizeaza ca scalpterapia este o metoda ceva mai dureroasa, dar nu este de nesuportat. Sangerarile la nivelul scalpului sunt singurele reactii adverse. Recent s-au descris zone de scalpterapie la caini si pisici.

CONTRAINDICATII. Pacientilor care au suferit de curand infarct, celor cu insuficienta cardiaca foarte severa, celor care au suferit accident vascular cerebral de putin timp, astmaticilor care fac crize dese nu li se recomanda acupunctura si cu atat mai putin scalpterapia, fiindca orice fel de soc le poate pune in pericol viata.

NEVRALGIE. "O sedinta de scalpterapie dureaza 20-30 de minute. Se recomanda efectuarea zilnica a acestor sedinte sau o data la doua zile. Dupa zece sedinte se face o pauza, apoi se reia tratamentul. In cazul nevralgiei, rezultatele se vad dupa prima serie de sedinte. In cazurile de paralizie, accident vascular cerebral, Parkinson, dupa prima serie de sedinte, se observa mici ameliorari", explica dr. Alice Popescu, medic primar generalist cu competenta in acupunctura, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

×
Subiecte în articol: acupunctura scalpterapia