x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Aceşti bolnavi trebuie să facă mişcare, chiar dacă li s-a micşorat capacitatea respiratorie

Aceşti bolnavi trebuie să facă mişcare, chiar dacă li s-a micşorat capacitatea respiratorie

de Florin Condurateanu    |    29 Apr 2021   •   08:51
Aceşti bolnavi trebuie să facă mişcare, chiar dacă li s-a micşorat capacitatea respiratorie
Sursa foto: Victor Stroe

Bronhopneumopatia obstructivă cronică, acea bronşită cronică cu emfizem cunoscută sub denumirea de BPOC, înseamnă un grup de boli de plămâni, deocamdată fără vindecare, dar care se pot ţine în frâu, astfel încât să nu se agraveze.

 

Principala suferinţă în BPOC este reducerea semnificativă a capacităţii de respiraţie. Bolnavul de BPOC simte că i s-a sărăcit respiraţia, că respiră tot mai anevoios, că oxigenarea este micşorată. Asta se întâmplă fiindcă, în BPOC s-au micşorat diametrele bronhiilor, s-a depus pe ele secreţie multă şi suprafaţa de intrare a aerului, necesar pentru a îmbogăţi cu oxigen sângele în plămâni, este redusă.

În plus, în această afecțiune apare şi emfizemul. Alveolele, acei săculeţi cu aer unde se face schimbul de oxigen între aerul respirat şi sânge, care sunt numeroase, pentru a asigura destulă suprafaţă de oxigenare, s-au spart şi în locul lor au apărut găuri mari în plămâni. Astfel, plămânul pune la dispoziţie transferului de oxigen o suprafaţă mai mică, insuficientă. De aici micşorarea capacităţii de respiraţie.

 

Pacienții, tentați să stea mult în repaus

 

Ca urmare, cu această respiraţie mică, bolnavii de BPOC sunt tentaţi să nu facă eforturi, să stea mai mult în repaus, să nu solicite o respiraţie largă, de care plămânii lor nu mai sunt în stare. Cu toate acestea, medicii pneumologi îi sfătuiesc să facă multă mişcare, să pună astfel în mişcare muşchii toracelui, care ajută plămânii să respire. Au fost lăudaţi bolnavii de BPOC care veneau la control pe bicicletă, făceau mişcare bine-venită.

Se mai impune o cerinţă. Imediat, bolnavul de BPOC e cazul să abandoneze fumatul. Alibiul celor care se scuză că e inutil după ce au fumat 30 de ani nu stă în picioare. Oprirea imediată a fumatului încetineşte, frânează deteriorarea pe mai departe a plămânilor. În BPOC, nu se poate recupera vechea capacitate respiratorie afectată de boală, dar aruncarea pachetului de ţigări încetineşte deteriorarea plămânilor.

 

Bolnavii de BPOC trebuie să-şi ajute respiraţia cu nişte aparate de concentrare a oxigenului, care se pot închiria.

 

×