x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate ADHD, o tulburare ignorată. Peste 85% dintre adulți suferă de deficit de atenție

ADHD, o tulburare ignorată. Peste 85% dintre adulți suferă de deficit de atenție

de Redacția Jurnalul    |    16 Oct 2023   •   16:30
ADHD, o tulburare ignorată. Peste 85% dintre adulți suferă de deficit de atenție

Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate este foarte răspândită în rândul copiilor și adulților.

Un studiu recent arată că ADHD în rândul adulților de pe întreaga planetă este mai răspândit decât s-a crezut până acum. 

O echipă internațională de cercetători a examinat 57 de studii, la care au participat în total 21 de milioane de persoane. Dintre acestea, 180 de miloane de oameni ar putea avea ADHD, adică peste 85%. 

”Concentrarea asupra ADHD la adulți este o preocupare critică pentru sănătatea publică, deoarece netratată, această condiție poate duce la probleme de sănătate pe termen lung din punct de vedere social, fizic și mental”, explică epidemiologul Rosa Alati, de la Universitatea Curtin.

El a subliniat că persoanele cu ADHD au de trei ori mai multe șanse de a se sinucide decât populația generală, iar acest fapt este pus pe seama diagnosticării cu anxietate și depresie.

O altă problemă cu care se confruntă persoanele cu ADHD este insomnia, care afectează aproape jumătate dintre adulții cu ADHD, potrivit5 dcnews.ro.

ADHD, o tulburare ignorată la adulți

"Este uimitor că majoritatea adulților nu primesc tratamentul adecvat, inclusiv atenție limitată, acces limitat la îngrijiri specializate, provocări diagnostice și variații în opțiunile de tratament. De obicei, ADHD este asociat cu copiii, dar poate afecta orice grup de vârstă", spune psihiatrul și epidemiologul  Getinet Ayano, de la Universitatea Curtin.

Echipea lui Ayano a constatat că cei mai mulți adulți au doar deficit de atenție. Acesta este urmat de forma mai bine cunoscută, de tip hiperactiv, și de un tip care prezintă simptomele fie unui set, fie altuia, în mod egal (combinat).

Prevalența ADHD nu se compară cu resursele de sănătate pe care le primesc alte tulburări.

Cercetătorii precizează că aceste concluziir sunt deocamdată o estimare.

”Revizuirea noastră nu numai că a adus la lumină prevalența semnificativă a ADHD în rândul adulților, ci arată și nevoia disperată de o mai mare conștientizare, diagnostic și gestionare a acestei condiții în viața adultă”, a concluzionat Ayano, citat de Science Alert.

Cercetarea a fost publicată în revistra Psychiatry Research.

×
Subiecte în articol: adhd copii adulţi