x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Adio celulitei

28 Iun 2005   •   00:00
Adio celulitei

Sanatatea copilului / In cautarea ousorului pierdut I Sanatatea adolescentului / Dragostea la prima vedere I Sanatatea adultului / Vara asta scap de celulita I Sanatatea noastra / Ochii inrositi I Terapii alternative / Infuzii anticelulitice I Terapii alternative / Antibiotice de la mama natura I Premiera medicala / Genunchiul ca loc de plimbare I Armonia trupului / Fluturasul de 400 Kcal I Aparatura medicala / Cu camera video prin stomac I La stomatolog / Cum evitam extractiile I Medicul de familie / Apa - aliment contra caniculei I Istoria medicinei / Maternitatea din Dudesti I

Un punct de vedere


EDITORIAL DE MAGDA MARINCOVICI
Manastirea din comuna Tanacu. Soseaua de Centura a Bucurestiului. Veti intreba ce urmaresc cu aceasta alaturare stranie de locatii. Cu atat mai mult cu cat sunt situate la sute de kilometri. Din pacate, cam la atat se reduce diferenta. Caci cele doua locatii au infricosatoare puncte comune, lumesti. Si intr-un loc, si in celalalt sunt "angajate" in principal femei, care cred ca si-au descoperit vocatia. Fiecare, potrivit randuielilor, plateste tributul acestei vocatii. Dar nu vocatia e problema, ci sanatatea lor.

La manastirea din Tanacu traiesc ca in Evul Mediu timpuriu oameni in mare parte bolnavi. Martori din interiorul si exteriorul manastirii recunosc ca mai ales femeile de acolo sunt suferinde. Fizic si mai ales psihic. Nefericita maica Irina, sfarsita in mod salbatic chiar de catre membrii acestei comunitati putrede, este dovada ca boala guverneaza manastirea.

Fetele de pe Centura sunt si ele bolnave. Sunt intinate de bolile rusinoase. Cineva le compara cu niste bombe care pun in pericol sanatatea lor si pe cea a celor din jurul lor. Dar fetele de pe Centura ofilesc si sanatatea pruncilor nevinovati, pe care unele dintre ele, din inconstienta, ii aduc pe lume deja tarati. Multe dintre aceste biete femei ajung la medic in momente-limita, cand acesta nu prea mai are mare lucru de facut. Cel mult sa predea stafeta groparului, asa cum s-a intamplat cu biata maica Irina.

Veti crede ca am vrut sa va sochez. Ei bine, da. Dar daca unda de soc nu ajunge unde trebuie n-am facut nimic. Caci am convingerea ca dimensiunea episodului de la Tanacu, demn de tratatele de psihiatrie, s-ar fi redus, daca acolo ar fi fost un medic. Dar, in mileniul al III-lea, doua institutii - manastirea si prostitutia - cu vocatii diferite, sunt abandonate din punct de vedere al asistentei medicale. Si asa se face ca ele ajung sa se apropie foarte mult sub aspectul episoadelor tragice pe care le adapostesc.

×