x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Aerul condiţionat, aliat sau duşman?

Aerul condiţionat, aliat sau duşman?

de Mirela Dădăcuş    |    02 Iun 2009   •   00:00
Aerul condiţionat, aliat sau duşman?
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Aerul condiţionat este un accesoriu indispensabil în zilele caniculare, indiferent dacă suntem acasă, în maşină sau la muncă. Medicii ne atrag însă atenţia că o expunere prelungită ne poate afecta sănătatea.



RISCURI
Răceală, febră, dureri de cap şi de coloană, pierderea apetitului, nevralgii dentare, ameţeli, sinuzite, otite, dar şi lipsa de energie sunt numai câteva dintre problemele cu care ne putem confrunta dacă nu folosim corect aerul condiţionat, spune dr Laurenţiu Luca, medic de medicină generală.

Potrivit acestuia, riscul de a răci sau de a dezvolta afecţiuni respiratorii este mai crescut dacă temperatura din cameră este prea scăzută în comparaţie cu cea de afară sau dacă nu o aerisim, din când în când. Medicul recomandă ca temperatura din cameră să fie cu maximum cinci grade mai mică decât temperatura exterioară.

Şi asta pentru că trecerea de la căldură la o cameră cu aer rece, şi invers, creează un stres suplimentar organismului, care nu se poate adapta imediat la variaţiile de temperatură. Aparatul trebuie amplasat la cel puţin şase metri distanţă de locul în care stăm şi setat astfel încât aerul rece să nu fie îndreptat înspre noi. Altfel, riscăm să ne alegem cu dureri cervicale sau paralizii temporare sau definitive ale unor nervi (precum cel facial).

Şi ochii pot fi afectaţi de aerul condiţionat. Trecerea bruscă de la aerul cald la cel rece, lipsa de umiditate din aer, dar şi filtrele necurăţate pot provoca iritaţii, înroşire şi lăcrimare.

ATENŢIE LA LEGIONELOZĂ!
Una dintre bolile "agresive" ale instalaţiilor de răcire a aerului este legioneloza. Este o formă severă de pneumonie, cauzată de o bacterie - legionella pneumophilia -, care supravieţuieşte în filtrele aparatelor de aer condiţionat, dar şi în duşuri sau rezervoarele de apă. Infecţia survine în momentul în care respirăm aerul contaminat cu legionella, sub formă de aerosoli. Boala debutează după şase zile cu febră, frisoane, dureri de cap şi de muşchi şi continuă cu tuse seacă şi dificultăţi în respiraţie.

Diagnosticul se pune în urma unor teste specifice de laborator. Infecţia cu legionella poate fi prevenită prin dezinfectarea sau înlocuirea, de două ori pe an, a filtrelor de aer.


Sfatul medicului
Potrivit medicului Laurenţiu Luca, aparatele de aer condiţionat nu trebuie montate sau pornite în încăperile în care se află sugari şi copii (inclusiv în maşini), pentru că organismul lor are o capacitate mai mică de adaptare la schimbările de temperatură. Acestea pot fi amplasate pe holul casei şi setate astfel încât să asigure o temperatură constantă între 24 şi 25 de grade Celsius.

×
Subiecte în articol: aerul recomandări